Strona główna Mapa serwisu Poleć znajomemu
Do nabycia prenumerata Farmacji Polskiej na 2014 rok   ***    Szkolenia internetowe   ***    Do nabycia Suplement 2013 do Farmakopei Polskiej IX   ***    Urzędowy Wykaz 2014   ***    Do nabycia Farmakopea Polska X (FPX 2014)   ***   
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać na bieżąco informacje z życia PTFarm zapisz się do naszego biuletynu informacyjnego.
OK
Strefa Wewnętrzna
Aby uzykać dostęp do materiałów wewnętrznych zaloguj się używając swojej nazwy użytkownika i hasła.
OK
Przypomnienie hasła
O Towarzystwie
Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne ma 60 lat

Home Page » Wydawnictwa » Czasopisma naukowe » Farmacja Polska » Przegląd numerów » Numer
Numer
Beata Ulewicz-Magulska, Justyna Jędruszczak, Marek Wesołowski
Związki fenolowe – podział i właściwości oraz pomiar aktywności antyoksydacyjnej

Związki fenolowe – podział i właściwości oraz pomiar aktywności antyoksydacyjnej

Aktywność biologiczna związków fenolowych wykorzystywanych jako naturalne przeciwutleniacze wzbudza w ostatnich latach duże zainteresowanie. W związku z tym w krótkiej formie przedstawiono budowę chemiczną związków fenolowych i wynikający z tego podział na kwasy fenolowe, flawonoidy, garbniki, lignany i stilbeny. Omówiono właściwości biologiczne i występowanie w produktach roślinnych stosowanych jako surowce lecznicze i przyprawy, najważniejszych związków fenolowych z wymienionych powyżej grup związków fenolowych. Dokonano także krótkiej charakterystyki metod najczęściej wykorzystywanych do badania właściwości antyoksydacyjnych indywidualnych substancji, ekstraktów i innych produktów stosowanych jako naturalne przeciwutleniacze.

Słowa kluczowe: związki fenolowe, właściwości biologiczne, pomiar aktywności antyoksydacyjnej.

 

Phenolic compounds – classification and properties and determination of antioxidative activity

In the recent years an increasing interest has been observed in the biological activity of phenolic compounds used as the natural antioxidants. This paper shortly presents a chemical structure of phenolic compounds and their classification, which is dependent on this structure. The biological properties of five groups of phenolic compounds (phenolic acids, flavonoids, tannins, lignans, stilbenes) occurring in plant products used as herbal raw materials and spices, were also described. Additionally, this paper gives a short overview of the methods most frequently applied in the studies of antioxidative properties of individual substances, extracts and other products used as the natural antioxidants.

Keywords: phenolic compounds, biological properties, determination of antioxidative activity.

c Farm Pol, 2013, 69(2): 126-136
 



« powrót

Szukaj
OK
Sekcje ogólnopolskie
Młoda Farmacja
Oddziały terenowe
Kliknij na mapę aby przejść do listy oddziałów lokalnych PTFarm.
Nasze wydawnictwa
  1. Farmacja Polska
  2. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
  3. Acta Poloniae Pharmaceutica
  4. Urzędowy Wykaz Produktów
    Leczniczych
  5. Farmakopea Polska
  6. Almanach
  7. Weterynaria
Archiwum wydawnicze


Copyright PTF 2007 Nota prawna Polityka prywatności Projekt i wykonanie: Enigmatis