XVIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Sekcji Żywienia Do- i Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego
Program
PROGRAM
8 grudnia 2023 r. (piątek) – wykłady w sali Scherzo
13.00–14.00 Obiad
14.00–14.10 Otwarcie konferencji i powitanie gości
dr hab. Bożena Karolewicz, prof. uczelni – prezes Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego
mgr farm. Justyna Zamarska – przewodnicząca Sekcji Żywienia Do- i Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego
Sesja 1 (14.10–15.25)
14.10–14.35 dr hab. n. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka (Szpital Kliniczny im. H. Święcickiego w Poznaniu, prezes Polskiego Towarzystwa Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu POLSPEN): Żywienie dojelitowe jako forma terapii
14.35–15.00 dr n. med. Marcin Folwarski (Copernicus Podmiot Leczniczy Sp zo.o., Gdańsk): Terapia żywieniowa jako element opieki okołooperacyjnej
15.00–15.25 mgr Magdalena Piętka (Szpital Specjalistyczny im. Stanleya Dudricka w Skawinie): Niekliniczne czynniki mające wpływ na kliniczne decyzje
15.25–16.00 przerwa kawowa
Sesja 2 (16.00–18.30)
16.00–16.20 dr n. farm. Witold Brniak (Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum Uniwersytet Jagielloński): Stabilność witamin w mieszaninie żywieniowej
16.20–16.40 dr n. farm. Aleksandra Gostyńska (Katedra i Zakład Chemii Farmaceutycznej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego, Poznań): Hepatotoksyczność emulsji tłuszczowych
16.40–17.00 mgr Wojciech Grasewicz (Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka, Warszawa): Leczenie żywieniowe w szpitalu pediatrycznym: mali pacjenci–duże wyzwania
17.00–17.10 prezentacja firmyClinical Nutrition Company
17.10–17.20 prezentacja firmy Fresenius Kabi
17.20–17.30 mgr Dominika Jachnik: Ocena prawidłowości stosowania doustnych postaci leków u chorych żywionych enteralnie
17.30–18.30 Panel dyskusyjny: Od zlecenia do żywienia (Zespół żywieniowy – podział zadań i problemów do rozwiązania)
19.15–21.00 Kolacja
9 grudnia 2023 r. (sobota)
7.00–9.00 Śniadanie
Sesja 3 (9.00–12.30)
KURS REALIZOWANY METODĄ WARSZTATÓW ZAKOŃCZONY TESTEM – do wyboru dla każdego uczestnika po 2 warsztaty, za które zostaną przyznane 4 punkty edukacyjne.
WARSZTAT 1. Praktyczne aspekty przygotowywania mieszanin do żywienia pozajelitowego
na bazie worków przemysłowych (sala Ballada)
WARSZTAT 2. Obliczenia stabilności worków RTU po suplementacji (sala nr 2, parter)
WARSZTAT 3. Wyroby medyczne stosowane w żywieniu do- i pozajelitowym (sala nr 8, parter)
WARSZTAT 4. Podawanie leków pacjentom żywionym enteralnie – analiza przypadków klinicznych
(sala nr 9, parter)
WARSZTAT 5. Procedury zakładania odzieży specjalistycznej Cleanroom w pracowni leku jałowego (sala Etiuda)
WARSZTAT 6. Automatyzacja procesu sporządzania mieszanin do żywienia pozajelitowego, nowe rozwiązania w obliczaniu stabilności (sala Scherzo)
10.30–11.00 Przerwa kawowa pomiędzy warsztatami
13.00–14.00 Obiad