ARTYKUŁ

Paulina Żuk, Dorota Skrajnowska, Barbara Bobrowska-Korczak

Ocena ilościowa sposobu żywienia wybranych grup sportowców
2022-12-29

Przedmiot badań. Przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia jest ważne dla utrzymania zdrowia i jak najlepszej dyspozycji fizycznej sportowców.

Cel badań.Celem badań była analiza ilościowa sposobu żywienia wybranych grup sportowców – biegaczy narciarskich oraz osób, które ćwiczą na siłowni.

Materiał i metody. Badaniem objęto 117 osób czynnie uprawiających sport. W badaniu wzięło udział 64. biegaczy narciarskich i 53 osoby, które regularnie ćwiczących na siłowni. Do oceny sposobu żywienia wybranych grup sportowców wykorzystano metodę wywiadu z 24h poprzedzających badanie. Ocenę sposobu żywienia badanych respondentów wykonano z zastosowaniem programu komputerowego Dieta 6, opracowanego przez pracowników IŻŻ w Warszawie.

Wyniki. Na podstawie przeprowadzonych badań, wykazano szereg nieprawidłowości w sposobie żywienia sportowców: zarówno w grupie biegaczy narciarskich, jak i osób ćwiczących siłowo. Zarówno w diecie mężczyzn, jak i kobiet z obu badanych grup, wykazano zbyt niską podaż energii, węglowodanów, wapnia, witaminy D i jodu. Dieta badanych kobiet z obu grup charakteryzowała się zbyt niską podażą żelaza. Wartość zalecanego dziennego spożycia (RDA) w dietach respondentów obu grup została przekroczona zarówno w przypadku składników mineralnych: sodu, potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi oraz cynku, jak i witamin: A, E, B1, B2, PP, B6 oraz C.

Wnioski. Ze względu na liczne błędy żywieniowe występujące wśród sportowców biorących udział w badaniu, istnieje potrzeba prowadzenia badań w tym kierunku oraz szersza edukacja środowiska sportowego, podkreślająca istotę przestrzegania zaleceń dotyczących odpowiedniego żywienia.

Słowa kluczowe: sport, sposób żywienia, ocena ilościowa.

BROMAT. CHEM. TOKSYKOL., 2021, 54(3): 170–181

 

QUANTITATIVE ANALYSIS OF NUTRITION IN A SELECTED GROUP OF ATHLETES

Introduction. Complying with the rules of good nutrition is important for maintaining the athletes’ good health and possibly the best sporting performance.

Aim. The aim of the investigations was to perform a quantitative analysis of nutrition in a selected group of athletes – ski runners and individuals doing physical activity in the gym.

Methods. The study included 117 persons regularly performing sport: 64 ski runners and 53 persons regularly doing physical activity in the gym. In order to assess the way of nutrition of selected groups of athletes the method of a survey was used from 24 hours before the investigation. The assessment of the way of nutrition of the examined respondents was done using a computer program Dieta 6 prepared by the researchers from the National Food and Nutrition Institute (Instytut Żywności i Żywienia) in Warsaw.

Results. On the basis of the performed investigations a number of nutritional abnormalities were found both in the group of ski runners and the persons who did physical activities in the gym. In the diet of both men and women from both examined groups an inadequate supply of energy, carbohydrates, calcium, vitamin D and iodine was found. The diet of the examined women from both groups was characterized by too low iron supply. The value of Recommended Dietary Allowance (RDA) in the diets of the respondents from both examined groups was exceeded both as concerns the mineral components: sodium, potassium, magnesium, phosphorus, iron, copper and zinc as well as the vitamins: A, E, B1, B2, PP, B6 and C.

Conclusions. Because of multiple nutritional mistakes made by the athletes who took part in the study, there is a need to perform further investigations in this field and also to better educate the sport environment, emphasizing the importance of complying with the rules of good nutrition.

Keywords: sport, nutrition, quantitative analysis.

BROMAT. CHEM. TOKSYKOL., 2021, 54(3): 170–181

Ocena ilościowa sposobu żywienia wybranych grup sportowców

371.75 kB | 2 stycznia 2023