Rok 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 Rok Lista numerów 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 Nr 1 Bromatologia 1/2007 WIĘCEJ Nr 2 Rola chromu w życiu człowieka L. Sobański, M. Sprzęczka-Niedolaz, G. Łebek WIĘCEJ Ocena zwyczajów żywieniowych 50-letnich mieszkańców Wrocławia R. Ilow, B. Regulska-Ilow, J. Biernat, A. Kowalisko WIĘCEJ Jakościowa i ilościowa ocena żywienia studentów Uczelni Sportowej E. Stefańska, L. Ostrowska, D. Czapska, J. Karczewski WIĘCEJ Ocena narażenia niemowląt na pobieranie ołowiu i kadmu A. Winiarska-Mieczan, G. Gil z pożywieniem WIĘCEJ Oznaczanie zawartości żelaza, manganu, cynku, miedzi, kadmu i ołowiu w herbatkach ziołowych E. Blicharska, R. Kocjan, A. Błażewicz WIĘCEJ Niektóre metale i fosfor oraz ich współczynniki nagromadzania w koźlarzu czerwonym Leccinum rufum z terenu Wyżyny Lubelskiej I. Kowalewska, L. Bielawski, J. Falandysz WIĘCEJ Składniki mineralne i wartości współczynnika ich nagromadzania w owocnikach maślaka żółtego (Suillus grevillei) z Beskidu Zachodniego K. Chudzyński, L. Bielawski, J. Falandysz WIĘCEJ Badanie zmian zawartości litu, sodu, potasu, magnezu i wapnia w wodzie mineralnej siarczkowo-siarkowodorowej ze źródła "Wiesława" w Busku Zdroju w czasie jej przechowywania w butelkach M. Jędrzejczak, I. Sowa, R. Kocjan WIĘCEJ Rozdział natywnych fenolokwasów pszenicy metodą RP-HPLC-DAD M. Karamać, A. Kosińska WIĘCEJ Zawartość pierwiastków we włosach łonowych mężczyzn w wybranych stanach chorobowych D. Wiechuła, J. Kwapuliński, K. Loska, H. Orczyk-Froncz, E. Szołtysik WIĘCEJ Wpływ wybranych polifenoli na proces utleniania białek w wątrobach szczurów z nowotworami indukowanymi DMBA A. Tokarz, B. Bobrowska, G. Grynkiewicz, M. Matysiak WIĘCEJ Próba zastosowania wysokich ciśnień hydrostatycznych (UHP) do dekontaminacji mięsa zarażonego larwami włośnia (Trichinella spiralis) I. Kłoczko, T. Chudoba WIĘCEJ Metale szlachetne: srebro (Ag), złoto (Au) platyna (Pt) w biologii i medycynie R. Żelazowska, K. Pasternak WIĘCEJ Wchłanianie żelaza pokarmowego w świetle jego chemicznych właściwości W. J. Baranowski WIĘCEJ Szarłat (Amaranthus sp.) - możliwości wykorzystania w medycynie P. Paśko, M. Bednarczyk WIĘCEJ Nr 3 Molekularne mechanizmy przeciwnowotworowego działania czosnku; rola reaktywnych form tlenu B. Dębski, J.A. Milner WIĘCEJ Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 - znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych W. Kolanowski WIĘCEJ Produkty z owoców żurawiny błotnej - zawartość związków fenolowych i właściwości przeciwutleniające B. Mazur, E.J. Borowska WIĘCEJ Skład chemiczny i aktywność celulolityczna szmaciaka gałęzistego Sparassiscrispa (Wulf.) Fr. J.Florczak, M. Osiecka, A. Wędzisz WIĘCEJ Niektóre składniki mineralne i ich współczynniki biokoncentracji w czubajce kani (Macrolepiotaprocera) z okolic Poniatowej w woj. lubelskim J.Falandysz, M. Gucia, A. Mazur WIĘCEJ Niektóre pierwiastki metaliczne i ich współczynniki biokoncentracji w borowiku szlachetnym (Boletusedulis) z Puszczy Świętokrzyskiej J.Falandysz, A. Frankowska WIĘCEJ Fortyfikowane produkty zbożowe źródłem witamin grupy B A.Lebiedzińska, E. Cyman WIĘCEJ Wpływ zróżnicowanej zamiany tłuszczu zmodyfikowaną skrobią ziemniaczaną na jakość wędlin drobno rozdrobnionych E.Piotrowska, W. Dolata, B. Szczepaniak, J. Margol WIĘCEJ Profil kwasów tłuszczowych w fosfolipidach osocza krwi młodych kobiet i mężczyzn poddanych suplementacji cynkiem I.Bolesławska, I. Koźlicka, J. Walkowiak, M. Schlegel-Zawadzka, J. Przysławski WIĘCEJ Wpływ kwasu salicylowego na równowagę pro-/antyoksydacyjną w warunkach wysokich stężeń glukozy w krwinkach czerwonych człowieka w badaniach in vitro M. B. Gawlik, E. Twardowska, M. Trawa, M. Gawlik WIĘCEJ Zawartość azotanów(V) i azotanów(III) w roślinach strączkowych E. Malinowska, A. Gromkowska, P. Szefer WIĘCEJ Ocena sposobu żywienia wybranych grup populacji dolnośląskiej - 50-latkowie R. Ilow, B. Regulska-Ilow, J. Biernat, A. Kowalisko WIĘCEJ Podstawowe składniki odżywcze racji pokarmowych młodzieży mieszkającej w internatach na terenie powiatu sokólskiego R. Szczerbiński, J. Karczewski, A. Szpak, Z. Karczewska WIĘCEJ Stopień wdrożenia zasad GHP, GMP oraz HACCP w stołówkach przedszkolnych i szkolnych województwa małopolskiego E.Cieślik, P. Pokrzywa, K. Topolska WIĘCEJ Zastosowanie chromatografii cieczowej - spektrometrii mas do oznaczania pozostałości metabolitów nitrofuranów w produktach pochodzenia zwierzęcego L. Rodzewicz WIĘCEJ Nr 4 Zawartość magnezu, fosforu, cynku i żelaza w różnych gatunkach pieczywa M. Grembecka,A. Kusiuk, P. Szefer WIĘCEJ Zawartość żelaza i magnezu w wybranych gatunkach miodów pszczelich M. Grembecka, E. Hendożko, P. Szefer WIĘCEJ Niektóre pierwiastki i ich współczynniki biokoncentracji w koźlarzu czerwonym Leccinum rufum z terenu Polski Północnej I. Kowalewska, L. Bielawski, J. Falandysz WIĘCEJ Badania nad składem mineralnym podgrzybka zajączka (Xerocomus ubtomentosus) (L.) Quelet A. Chojnacka, J. Falandysz WIĘCEJ Porównanie zawartości witaminy C w wybranych świeżych i fermentowanych sokach warzywnych J. Pierzynowska, A. Prędka, M. Drywień, K. Ostrowska WIĘCEJ Zawartość azotanów(III) i (V) w wybranych warzywach w rejonie lubelskim w latach 2001-2006 ... 345 P. Glibowski, M. Nastaj WIĘCEJ Wpływ soli ethoxyquin - kwas salicylowy (EQ-S) na trwałość oleju wiesiołkowego ... 351 U. Skolimowska, J. Skolimowski, A. Wędzisz WIĘCEJ Ocena jakościowa sposobu żywienia ludzi starszych zrzeszonych w wybranych warszawskich stowarzyszeniach społecznych. Cz. I. A. Tokarz, A.Stawarska, M. Kolczewska WIĘCEJ Próba oceny wartości odżywczej produktów spożywczych wytwarzanych w warunkach zbliżonych do okresu plemiennego wczesnego Średniowiecza (VIII - X w.) E. Ambroziak, M. Krasowska, A. Połeć, K. Prusakowska, A. Truszkowska, M. Zając, A. Białek, H. Lis, A. Tokarz WIĘCEJ Konsekwencje stosowania wysokotłuszczowych diet ketogenicznych R. Nazarewicz WIĘCEJ Chromatografia kolumnowa związków fenolowych słodkiego łubinu na żelu krzemionkowym A. Rybarczyk, R. Amarowicz WIĘCEJ Skład chlorobifenyli w preparacie chlorofen w oparciu o rozdział z użyciem fazy HT8-PCB J. Falandysz, Y. Ishikawa, Y. Noma, N. Yamashita WIĘCEJ Wpływ fluorku sodu i kofeiny na aktywność wybranych enzymów wątrobowych szczura E. Grucka-Mamczar, E. Birkner, J. Zalejska-Fiolka, T. Jamróz-Szłapa WIĘCEJ Toksyczność eteru dekarbomodifenylowego w warunkach ekspozycji jednorazowej szczurów E. Bruchajzer, J.A. Szymańska WIĘCEJ Rola oznaczania hormonów steroidowych w ślinie w nowoczesnej diagnostyce medycznej E. Dziurkowska, P.K. Zarzycki WIĘCEJ Wpływ płynnych składników diety na dostępność farmaceutyczną ibuprofenu A. Redliński WIĘCEJ Zawartość azotanów w mleku kobiet karmiących w powiązaniu z dietą i innymi czynnikami G. Pokorska-Lis, A. Tokarz, J. Żytyńska-Daniluk, A. Bogucka, M. Daniluk, E. Koprowska WIĘCEJ