Źródła wiedzy i zastosowanie
przypraw ziołowych przez osoby dorosłe zamieszkujące okręg małopolski i śląski
J. Żwirska, K. Żyła, E. Błaszczyk, P. Jagielski, M. Schlegel-Zawadzka
WIĘCEJ
Ocena wiedzy żywieniowej
dotyczącej probiotyków wśród mieszkańców pograniczna Polski i Czech
M. Zołoteńka-Synowiec, E. Malczyk, B. Całyniuk, J. Wyka, M. Mełech
WIĘCEJ
Ocena zależności pomiędzy spożyciem wybranych witamin
i składników mineralnych a całkowitym potencjałem antyoksydacyjnym chorych na raka
płuca
K. Zabłocka-Słowińska, K. Pawełczyk, M. Gołecki, M. Kosacka, I. Porębska, S. Płaczkowska,
K. Ryndak, R. Jankowska, H. Grajeta
WIĘCEJ
Ocena spożycia alkoholu, kawy i palenia papierosów wśród kobiet w ciąży
J. Wyka, M. Misiarz, E. Malczyk, M. Zołoteńka-Synowiec, B. Całyniuk, B. Smółka, D. Mazurek
WIĘCEJ
Zawartość wybranych związków odżywczych i biologicznie
aktywnych w produktach z surowców niekonwencjonalnych – konopi siewnych (Cannabis sativa
L.) oraz kasztanów jadalnych (Castanea sativa mill.)
Wartość energetyczna i
podstawowe składniki odżywcze w dietach pacjentów z łuszczycą
M. Wacewicz, K. Socha, S. K. Naliwajko, M. Niczyporuk, P. Aleksiejczuk, J. Ostrowska, M. H.
Borawska
WIĘCEJ
Zawartość kadmu i ołowiu w wybranych owocach
egzotycznych
J. Szydlik, J. Perłowski, G. Torbicz, M. Kościuk, I. Tarasiuk, A. Czurak, K. Socha, A. Puścion-Jakubik, J. Soroczyńska, M. H. Borawska
WIĘCEJ
Wpływ suplementacji diety sprzężonymi dienami kwasu linolowego na aktywność desaturaz (Δ6, Δ5) w mikrosomach wątrobowych szczurów z indukowanym procesem nowotworowym
A. Stawarska, A. Białek, M. Łukasik, A. Tokarz
WIĘCEJ
Wpływ zastosowanych diet na
zmiany w zawartości wybranych pierwiastków w śledzionach szczurów z rakiem sutka
D. Skrajnowska, B. Bobrowska-Korczak, M. Klepacz, A. Tokarz
WIĘCEJ
Prozdrowotne działania olejów z lnu. Wnioski z badań w hodowlach komórkowych
K. Skórkowska-Telichowska, K. Hasiewicz-Derkacz, T. Gębarowski, H. Moreira, K. Gębczak, A. Kulma, K. Gąsiorowski
WIĘCEJ
Wydajność i skład oleju pozyskanego z pestek winogron
A. Satora, R. Francik, E. Kondratowicz-Pietruszka, M. Gąstoł, M. Krośniak
WIĘCEJ
Wpływ zastosowania soli w produkcji chrupek kukurydzianych wzbogaconych dodatkiem niekonwencjonalnych surowców na wybrane cechy jakościowe
E. Rytel, A. Kita, A. Pęksa, A. Tajner-Czopek, J. Miedzianka
WIĘCEJ
Ocena wartości odżywczej białka na podstawie jego składu aminokwasowego w dietach studentek dietetyki
D. Różańska, B. Regulska-Ilow, A. Salomon, A. Kawicka, K. Konikowska, K. Zatońska, A. Szuba
WIĘCEJ
Analiza oświadczeń zdrowotnych na etykietach płatków śniadaniowych
Ocena jakości diet studentek dietetyki na podstawie wskaźnika DQI (diet quality index)
J. Kubiak, D. Różańska, B. Regulska-Ilow, A. Kawicka, A. Salomon, K. Konikowska
WIĘCEJ
Stabilność oksydacyjna oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno suplementowanego ekstraktami z roślin przyprawowych
M. Kozłowska, K. Żontała Stabilność oksydacyjna oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
suplementowanego ekstraktami z roślin przyprawowych
WIĘCEJ
Żywienie dzieci w wieku poniemowlęcym z trójmiasta i okolic.
II. Częstość spożycia wybranych produktów spożywczych przeznaczonych dla małych dzieci
W. Kozirok, B. Mroczkowska Żywienie dzieci w wieku poniemowlęcym z trójmiasta i okolic.
II. Częstość spożycia wybranych produktów spożywczych przeznaczonych dla małych dzieci
WIĘCEJ
Żywienie dzieci w wieku poniemowlęcym z Trójmiasta i okolic.
I. Częstość spożycia wybranych produktów spożywczych
M. Kościuk, I. Tarasiuk, A. Czurak, J. Szydlik, J. Perłowski, G. Torbicz, S. K. Naliwajko, R. Markiewicz-Żukowska, E. Bartosiuk, M. H. Borawska
WIĘCEJ
Wpływ diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej (lchp) na przyrost masy ciała, a także wytrzymałość kości i zawartość w nich wapnia u szczurów szczepu wistar
R. B. Kostogrys, M. Franczyk-Żarów, A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, M.
Sady, I. Wybrańska
WIĘCEJ
Ocena wpływu podawania jaj wzbogaconych
w sprzężone trieny kwasu linolenowego (clna) na wytrzymałość kości i zawartość w nich wapnia u myszy
genetycznie zmodyfikowanych apoe/ldlr
R. B. Kostogrys, A. Drahun, M. Franczyk-Żarów, A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, I. Czyżyńska-Cichoń, M. Sady, I. Wybrańska
WIĘCEJ
Profil kwasów tłuszczowych w wybranych rodzajach przekąsek i produktów wygodnych
G. Kosewski, I. Bolesławska, J. Przysławski
WIĘCEJ
Badania nad warunkami prowadzenia procesu rozdzielania substancji biologicznie aktywnych technikami elektrochromatografii planarnej ciśnieniowej oraz wysokosprawnej chromatografii cienkowarstwowej
E. Kopciał, Z. Marzec, A. Marzec, T.H. Dzido
WIĘCEJ
Ocena wartości energetycznej i odżywczej jadłospisów starszych kobiet mieszkających w zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym z uwzględnieniem ich sezonowości
Wybrane właściwości fizyczne układów βeta-laktoglobulina-palmitynian retinylu-trehaloza otrzymanych w postaci
proszków metodą suszenia rozpyłowego i sublimacyjnego
A. Górska, K. Szulc, E. Ostrowska-Ligęza, M. Wirkowska-Wojdyła, J. Bryś
WIĘCEJ
Ocena sposobu żywienia osób wykluczonych przebywających
na terenie Poznania
Ocena wartości zdrowotnej naparów wysokogatunkowych herbat liściastych białych i zielonych w oparciu o analizę zawartości fl uorków, kofeiny i składu mineralnego
M. Czernicka, G. Zaguła, Cz. Puchalski, T. Cebulak, I. Kapusta
WIĘCEJ
Wartość odżywcza i prozdrowotna brokułów z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej
T. Cebulak, I. Kapusta, M. Czernicka, G. Zaguła, Cz. Puchalski
WIĘCEJ
Oznaczanie polifenoli i wybranych pierwiastków w kawie, herbacie i miodach