PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Year
List of issues

Oznaczanie hormonów steroidowych w moczu

A. Kotłowska, W. Kamysz MORE

Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu

H. Puzanowska-Tarasiewicz, L. Kuźmicka, M. Tarasiewicz MORE

Aktywność proteolityczna nasion roślin spożywanych przez człowieka

M. Siergiejuk, A. Worowska, A. Karwowska, M. Gacko MORE

Zawartość Kwasu foliowego i folinowego w sokach, nektarach i napojach owocowych naturalnych i fortyfikowanych kwasem foliowym

R. Bieżanowska-Kopeć, P.M. Pisulewski, M. Surma-Zadora MORE

Wpływ metody osuszania matrycy wybranych produktów rybnych na odzysk wskaźnikowych kongenerów PCB

A. Witczak, A. Ciemniak MORE

Ocena występowania interakcji pomiędzy lekami hipotensyjnymi a składnikami pożywienia i suplementami diety u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym

J. Suliburska MORE

Zwyczaje żywieniowe osób z rozpoznanym obturacyjnym bezdechem podczas snu

M. Bronkowska, M. Gołecki, J. Słomian, J. Mikołajczak, M. Kosacka, I. Porębska, R. Jankowska, J. Biernat MORE

Udział suplementów w spożyciu składników mineralnych przez dzieci w wieku szkolnym

J. Hamułka, A. Wawrzyniak, E. Starzak-Jankowska MORE

Ocena wiedzy osób starszych dotycząca witamin i składników mineralnych

A. Saran, G. Duda MORE

Porównanie działania czarnej i zielonej herbaty na komórki śródbłonka

E. Ambrożewicz, E. Zapora, M. Szczepaniak, K. Wnuczko, I. Dziakowska, E. Skrzydlewska MORE

Wpływ przewlekłego narażenia na siarkowodór na wydalanie siarczanów i N-acetylo--D-glukozamidazy z moczem

A. Długosz, E. Sawicka, B. Szymańska, Z. Marchewka, D. Kowalczyk MORE

Ocena zanieczyszczenia ołowiem produktów roślinnych z rejonu legnicko-głogowskiego

D. Orzeł, M. Bronkowska, D. Figurska-Ciura, M. Styczyńska, J. Wyka, A. Żechałko-Czajkowska, J. Biernat MORE

Zmiany zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) podczas przechowywania konserw ze szprota w oleju

A. Ciemniak, A. Witczak MORE

Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz ich zależności w produktach mięsnych wędzonych

M. Ciecierska, M. Teodorska, K. Dasiewicz, M. Obiedziński MORE

Wpływ pozostałości spinosadu na wartość odżywczą warzyw

K. Sikorska, A. Wędzisz MORE

Stres oksydacyjny jako czynnik ryzyka kardio-diabetologicznego – fakty i mity

B. Grygiel-Górniak MORE

Zawartość β-karotenu i witaminy C w wybranych produktach z marchwi

P. Domaradzki, A. Malik, W. Wójcik MORE

Zawartość wybranych makro- i mikroelementów w różnych gatunkach grzybów wielkoowocnikowych z okolic województwa łódzkiego

A. Karmańska, A. Wędzisz MORE

Ocena zawartości rozpuszczalnych szczawianów w herbatach zielonych i popularnych naparach ziołowych

B. Sperkowska, G. Bazylak MORE

Rola wybranych składników pożywienia w profilaktyce niepłodności u kobiet

J. Przysławski, I. Górna, E. Florek, K. Szymanowski MORE

Wpływ wybranych składników pożywienia na ryzyko rozwoju raka płuc – witaminy i prowitaminy

K. Zabłocka, J. Biernat MORE

Ocena zanieczyszczenia metalami ciężkimi produktów roślinnych z terenów uprzemysłowionych Dolnego Śląska

D. Orzeł, M. Styczyńska, J. Biernat MORE

Próba oceny zagrożenia zdrowia w oparciu o stężenia Pb i Cd w produktach zbożowych w różnych regionach woj. podlaskiego

J. Fiłon, J. Karczewski MORE

Analiza ryb wędzonych dostępnych na rynku szczecińskim pod kątem zawartości dioksynopodobnych kontenerów PCB

A. Witczak, A. Ciemniak, W. Ciereszko MORE

Badanie właściwości przeciwutleniających N-tert-butylo-α-fenylonitronu (PBN)

U. Skolimowska, J. Skolimowski, A. Wędzisz MORE

Wpływ probiotycznego szczepu bakterii fermentacji mlekowej Lactobacillus acidophilus La-5 na jakość chleba żytniego

A. Ostasiewicz, D. Zaręba, A. Ceglińska MORE

Ocena stanu odżywienia i podaży wybranych składników odżywczych w całodziennych racjach pokarmowych osób zatrudnionych w przemyśle ciężkim

M. Bronkowska, J. Biernat, M. Wojciechowska MORE

Podnoszenie wartości żywieniowej wysokotłuszczowych produktów ciastkarskich

A. Żbikowska, M. Nieścierowicz MORE

Ocena uzupełniania przedszkolnej racji pokarmowej przez rodziców u dzieci w wieku przedszkolnym

J. Sadowska, A. Krzymuska MORE

Analiza czynników warunkujących spożycie likopenu w wybranej grupie młodzieży szkolnej

A. Wawrzyniak, J. Hamułka, M. Dąbek MORE

Oznaczania pozostałości chloramfenikolu w moczu bydła z zastosowaniem polimerów z odwzorowaniem cząsteczkowym metodą LC-MS/MS .

L. Rodziewicz MORE

Benzylopiperazyna i jej pochodne w dopalaczach

W. Anysz, R. Kuśmirek, M. Nosarzewska, A. Raczak, E. Rogowska, K. Srebrzyńska, D. Skrajnowska MORE

Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia w herbacie – ocena zagrożenia dla zdrowia

M. Wojciechowska-Mazurek, K. Starska, M. Mania, M. Rebeniak, K. Karłowski MORE

Zawartość szczawianów w preparatach ziołowych o działaniu uspokajającym, odstresowującym i wspomagającym leczenie skutków stresu

B. Sperkowska, G. Bazylak MORE

Oznaczanie witaminy C w sokach i suplementach diety z wykorzystaniem HPLC

A. Lebiedzińska, J. Czaja, M. Najmowicz, K. Petrykowska, P. Szefer MORE

Ocena zawartości witaminy D w całodziennych racjach pokarmowych dorosłych Polaków

A. Lebiedzińska, M. Rypina, J. Czaja, K. Petrukowska, P. Szefer MORE

Wrażliwość pałeczek Salmonella wyizolowanych z żywności z terenu Polski na wybrane chemioterapeutyki

L. Mąka, H. Ścieżyńska, A. Grochowska, K. Pawłowska, B. Windyga, K. Karłowski MORE

Ocena narażenia na Cronobacter sakazaki w preparatach do początkowego żywienia niemowląt w Polsce

H. Ścieżyńska, K. Górecka, A. Grochowska, K. Pawłowska, B. Windyga, Ł. Mąka, K. Karłowski MORE

Parametry antropometryczne a ryzyko stresu oksydacyjnego w grupie osób stosujących „optymalny” model żywienia

I. Bolesławska, J. Przysławski, M. Chuchracki, A. Szczepanik, J. Żwirska MORE

Profil lipidowy oraz parametry stresu oksydacyjnego w grupie kobiet i mężczyzn stosujących „optymalny” model żywienia

I. Bolesławaka, J. Przysławski, A. Szczepanik, M. Chuchracki, J. Żwirska MORE

Kadm, ołów, nikiel w całodobowych racjach pokarmowych z placówek zbiorowego żywienia

Z. Marzec, M. Łukasiewicz MORE

Wpływ suplementacji preparatami witaminowo-mineralnymi na całkowite pobranie wapnia i magnezu w grupie studentów lubelskich uczelni

Z. Marzec, W. Koch, A. Marzec MORE

Składniki regulacyjne racji pokarmowych młodzieży mieszkającej w internatach na terenie powiatu Sokólskiego

R. Szczerbiński, R. Markiewicz-Żukowska, J. Karczewski MORE

Wpływ termooksydacyjnych zmian na proces trawienia in vitro oleju rzepakowego i frytury „Pan Max” w obecności resweratrolu i azotanów

G. Pokorska-Lis, A. Tokarz, K. Florczykiewicz MORE

Dobór warunków chromatograficznych rozdzielania i oznaczania teobrominy w suplementach diety

M. Grembecka, M. Szpryngier, B. Zabielska, P. Szefer MORE

Wpływ suplementacji diety CLA na profil kwasów tłuszczowych w surowicy krwi szczurów w warunkach procesu nowotworowego

A. Białek, A. Tokarz, W. Kazimierska, W. Bielecki MORE

Niestabilność mikrosatelitarna jako marker w badaniach wpływu składników diety na powstawanie nowotworów

B. Bobrowska, A. Tokarz, M. Kamińska MORE

Tłuszcze diety a zawartość HETE i HODE w mikrosomach wątrobowych szczurów

M. Jelińska, A. Tokarz, J. Brzóska MORE

Wpływ procesów termooksydacyjnych i nowotworowych na zawartość wybranych pierwiastków w tkankach szczurów

D. Skrajnowska, A. Połeć, A. Tokarz MORE

Dieta a zawartość kadmu i ołowiu w krwi pacjentów z chorobą Hashimoto

M.H. Borawska, K. Socha, M. Dziemianowicz, J. Soroczyńska MORE

Stężenie magnezu w surowicy osób starszych z regionu Podlasia

R. Markiewicz-Żukowska MORE

Ochronny wpływ N-acetylocysteiny na prooksydacyjne i proapoptotyczne działanie tiuramu w komórkach V79 chomika chińskiego

D. Kurpios-Piec, E. Grosicka-Maciąg, H. Czeczot, M. Szumiło, T. Grzela, I. Rahden-Staroń MORE

Ocena wybranych produktów spożywczych w aspekcie możliwości ich stosowania w diecie bezglutaminowej. Cz. I. Zawartość glutenu (gliadyny) w wybranych produktach spożywczych

A. Wojtasik, W. Daniewski, H. Kunachowicz MORE

Podaż wybranych witamin oraz składników w całodziennych racjach pokarmowych osób zatrudnionych w przemyśle ciężkim

M. Bronkowska, J. Biernat, M. Wojciechowska MORE

Ocena częstości spożycia wybranych źródeł błonnika pokarmowego oraz ich związku z masą ciała studentów

J. Szczepańska, L. Wądołowska, M.A. Słowińska, E. Niedźwiecka, J. Biegańska MORE

Charakterystyka jakości miodów wielokwiatowych z różnych regionów Polski

E. Majewska, J. Kowalska, A. Jeżewska MORE

Miedź, mangan, cynk i żelazo w kwiatach, owocach, nasionach i korzeniach roślin leczniczych

A. Ulewicz-Magulska, M. Wesołowski MORE

O bezpieczeństwie żywności ekologicznej

H. Gertig MORE

Akrylamid – powstawanie, właściwości fizykochemiczne i biologiczne

D. Żyżelewicz, E. Nebesny, J. Oracz MORE

Rola chromu w etiopatogenezie wybranych chorób

M. Krzysik, H. Grajeta MORE

Kształtowanie się zawartości styrenu na stanowiskach pracy w stoczniach jachtowych oraz wpływ na zdrowie człowieka

M. Kluska, A. Fiszer, A. Marciniuk-Kluska, I. Chrząścik MORE

Składniki wyrobów perfumeryjnych zawierających zielona herbatę analizowane techniką GC/MS

J. Borowiecka, W. Wesołowski MORE

Porównanie sposobu żywienia wybranych grup dorosłych osób z Polski i Grecji w aspekcie diety śródziemnomorskiej. Badania własne.

M. Schlegel-Zawadzka, M. Darłak, J. Żwirska MORE

Ocena wybranych produktów spożywczych w aspekcie możliwości ich stosowania w diecie bezglutenowej. Cz. II. Informacje podawane na etykietach produktów a możliwość właściwego wyboru.

A. Wojtasik, W. Daniewski, B. Ratkovska, H. Kunachowicz MORE

Zależność zawartości furanu od składu przetworów dla niemowląt i małych dzieci.

M. Minorczyk, A. Starski, M. Jędra, K. Karłowski MORE

Oszacowanie pobrania barwników syntetycznych przez wybraną grupę dzieci.

E. Sicińska, M. Żelazko, A. Brzozowska MORE

Relacje pomiędzy zawartością cynku, miedzi, ołowiu i niklu w wodnych ekstraktach z mieszanek ziołowych.

B. Suchacz, M. Wesołowski MORE

Zawartość wybranych pierwiastków w naparach kawy w zależności od sposobu ich sporządzania.

M. Długaszek, J. Połeć, M. Mularczyk-Oliwa MORE

Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat.

A. Stańczyk MORE

Oznaczenie zawartości garbników wybranych składników mineralnych w zielonych herbatach.

A. Stańczyk, E. Rogala, A. Wędzisz MORE

Zawartość garbników i polifenoli w winach.

C. Pieszko, E. Ogrodowczyk MORE

Badania składu chemicznego makaronów instant.

A. Sobota, J. Łuczak MORE

Oznaczanie zawartości azotu całkowitego w żywności – porównanie metody Kiejdahla i Dumasa.

A. Florkiewicz, E. Cieślik, A. Filipiak-Florkiewicz MORE

Ocena zawartości ołowiu w suplementach diety.

K. Socha MORE

System RASFF jako element strategii bezpieczeństwa żywności w zakresie mikotoksyn.

E. Ledzion, J. Postupolski, K. Rybińska, J. Kurpińska-Jaworska, M. Szczęsna, K. Karłowski MORE

Pozostałości pestycydów chloroorganicznych w ziarnie pszenicy i ryżu.

E. Głodek, J. Ślączka, M. Rudy, M. Gil MORE

Badania pozostałości pestycydów chloroorganicznych w nektarynkach i brzoskwiniach na rynku podkarpackim w latach 2005 – 2008.

E. Głodek, J. Ślączka, M. Rudy, M. Gil MORE

Wpływ kadmu i ołowiu oraz witaminy E i C na poziom wybranych wskaźników oksydacyjnych i biochemicznych u samców szczurów.

M. Jedlińska-Krakowska MORE

Toksyczność dymu generowanego z fajki wodne.

P. Mach, W. Zielińska-Danch, M.Ł. Goniewicz, B. Koszowski, J. Czogała, A. Sobczak MORE

Jakość usług gastronomicznych w opinii konsumentów

E. Cieślik, M. Stachura, K. Topolska MORE

Analiza składników wyrobów perfumeryjnych z rodziny owocowej przeznaczonych dla kobiet techniką GC/MS.

J. Borowiecka, W. Wesołowski MORE

Acute toxicity of new organic derivatives of germanium.

G. Oloś, O. Zhuk, V.G. Zinkovsky, I.I. Seifullina, E.E. Martsinko, A.G. Pesaroglo MORE