PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Year
List of issues

Rola i znaczenie steroli roślinnych w żywieniu człowieka

J. Przysławski, M. Stelmach MORE

Rola i właściwości lecznicze aro- nii czarnoowocowej w profi laktyce chorób cywilizacyjnych

J. Sikora, M. Markowicz, E. Mikiciuk-Olasik MORE

Ocena zawartości witamin w racjach pokarmowych kobiet w okresie okołomenopauzalnym

M. Bronkowska, J. Biernat, B. Sadowska MORE

Podaż wybranych składników mineralnych w racjach pokarmowych kobiet w okresie około menopauzalnym

M. Bronkowska, J. Biernat, B. Sadowska MORE

Suplementacja witaminowo-mineralna u ludzi starszych zrzeszonych w wybranych warszawskich stowarzyszeniach społecznych. Cz. III

A. Tokarz, A. Stawarska, M. Kolczewska MORE

Porównanie całodziennych jadłospisów osadzonych w niektórych aresztach śledczych i zakładach karnych

E. Kucharska, T. Seidler, E. Balejko, A. Bogacka, M. Gryza, M. Szczuko MORE

Ocena sposobu żywienia pacjentów z nowotworem płuc. Wartość energetyczna i zawartość makroskładników w całodziennej racji pokarmowej. Cz. I

K. Zabłocka, M. Gołecki, R. Ilow, I. Porębska, M. Kosacka, J. Biernat, R. Jankowska MORE

Peroksydacja lipidów w olejach sojowym i kukurydzianym, poddanych obróbce termicznej i po smażeniu w nich białka

M. Stec, E. Kurzeja, A. Czerwiec, A. Jasek, M. Wardas MORE

Synergistyczne działanie wyciągu z tarczycy bajkalskiej i koenzymu Q10

E. Sawicka, A. Długosz, A. Roszkowska MORE

Skład chemiczny i aktywność celulolityczna łuskwiaka nameko Pholiota nameko

J. Florczak, E. Niedzwiecka, A. Wędzisz MORE

Wydajność nagromadzania rtęci przez muchomora mglejarkę (Amanita vaginata) i rdzawo brązowego (A. fulva)

J. Wejer, M. Zagajewska, M. Drewnowska, L. Bielawski, D. Danisiewicz, J. Falandysz MORE

Zawartość i współczynniki nagromadzania rtęci przez gołąbka brudnożółtego (Russula ochroleuca)

A. Sąpór, A. Dryżałowska, J. Falandysz MORE

Badanie nad przydatnością wybranych gatunków grzybów do równoczesnej bioindykacji ołowiu i kadmu

J. Kwapuliński, A. Fischer, E. Nogaj, J. Łazarczyk-Henke, M. Morawiec, M. Wojtanowska MORE

Kardiotoksyczność tlenku węgla i ocena narażenia różnych grup zawodowych

J. Lembas-Bogaczyk, A. Długosz, A. Gawron, E. Milewska MORE

Interakcje leków ze składnikami dymu tytoniowego. Cz. II.

A. Stańczak, W. Lewgowd MORE

Podstawy prawne dotyczące pozostałości pestycydów w żywności w Polsce - stan obecny

A. Sadowska-Rociek, E. Cieślik MORE

Regulamin

Regulamin MORE

Ocena sposobu odżywiania studentów Uniwersytetu Medycznego w Lublinie w roku akademickim 2007-2008

B. Szponar, R. Krzyszycha MORE

Ocena ilościowa składników mineralnych i witamin w dietach ludzi starszych zrzeszonych w wybranych warszawskich stowarzyszeniach społecznych. Cz. III

A. Stawarska, A. Tokarz, M. Kolczewska MORE

Ocena sposobu żywienia pacjentów z nowotworami płuc. Zawartość witamin i składników mineralnych w całodziennej racji pokarmowej. Cz. II

K. Zabłocka, M. Gołecki, R. Ilow, I. Porębska, M . Kosacka, J. Biernat, R. Jankowska MORE

Zróżnicowanie spożycia ryb morskich przez studentów dwóch wydziałów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

M. Gajewska , A. Ostrowska MORE

Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci chorych na cukrzycę typu 1

J. Sadowska, K. Kałdońska MORE

Zawartość i charakterystyka składników odżywczych w produktach z szarłatu

M. Piecyk, E. Worobiej, M. Rębiś, Ż. Rębiś MORE

Zawartość naturalnych związków nieodżywczych i właściwości przeciwutleniające produktów z szarłatu .

E. Worobiej, M. Piecyk, M. Rębiś, Ż. Rębiś MORE

Zastosowanie i wartość odżywcza produktów z morwy indyjskiej (Noni)

W. Daniewski MORE

Wpływ gotowania i mrożenia na zawartość niektórych składników bioaktywnych i ich aktywność przeciwutleniającą w brokułach

B. Drużyńska, K. Stępień, M. Piecyk MORE

Magnez, fosfor, żelazo i cynk w wybranych gatunkach ryżu

M. Grembecka, P. Szefer MORE

Oznaczenie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w herbatach liściastych metodą GC-MS

M. Ciecierska, M. Obiedziński MORE

Ocena zanieczyszczenia rtęcią produktów roślinnych z rejonu Legnicko-Głogowskiego

J. Wyka, D. Orzeł, D. Figurska-Ciura, M. Bronkowska, M. Styczyńska, A. Żechałko-Czajkowska , J. Biernat MORE

Aktywność enzymów proteolitycznych oraz substancje lotne w wybranych gatunkach grzybów uprawowych

A. Karmańska, A. Wędzisz, M. Bielicka MORE

Nowoczesne pestycydy - Spinosad

K. Sikorska, A. Wędzisz MORE

Nefrotoksyczność rozpuszczalników stosowanych w przemyśle

Z. Marchewka, I. Snoch MORE

Różnicowa kalorymetria skaningowa jako metoda termoanalityczna stosowana w farmacji i analizie żywności

M. Kordas, E. Grochowska-Niedworok MORE

Wartość odżywcza wybranych produktów żywności tradycyjnej. Cz. 1. Wartość energetyczna i zawartość składników podstawowych

B. Przygoda, H. Kunachowicz, M. Paczkowska, W. Daniewski, W. Sekuła MORE

Wartość odżywcza wybranych produktów żywności tradycyjnej. Cz. II. Zawartość składników mineralnych i witamin

B. Ratkovska, K. Iwanow, A. Gorczakowska, B. Przygoda, A. Wojtasik, H. Kunachowicz MORE

Zmiany zawartości CLA w układach serów modelowych z dodatkiem Bifidobacterium animalis subsp. Lactis i Lactobacillus acidophilus

A. Bzducha-Wróbel, M. Obiedziński MORE

Charakterystyka i wartość odżywcza ziarna orkiszu i produktów orkiszowych

M. Piecyk, D. Kulka, E. Worobiej MORE

Produkty mleczne jako źródło jodu w diecie dzieci przedszkolnych z Poznania

K. Waszkowiak, K. Szymandera-Buszka MORE

Charakterystyka zamienników tłuszczu kakaowego i wyrobów z nich otrzymanych

J. Kowalska, A. Łata MORE

Skład kwasów tłuszczowych serów podpuszczkowych pochodzących z rejonów Polski: północnego, wschodniego i centralnego

J. Rutkowska, A. Sadowska, M. Tabaszewska, A. Stołyhwo MORE

Analiza właściwości fizycznych oraz składu chemicznego pieczywa jasnego

M. Kasprzak, Z. Rzedzicki MORE

Badania składu chemicznego wybranych sortymentów pieczywa ciemnego

Z. Rzedzicki, M. Kasprzak MORE

Analiza GC/MS fazy nadpowierzchniowej ekstraktu z suszonego brokułu (Brassica oleracea L. var. Italica) otrzymanego przy wykorzystaniu ditlenku węgla w stanie podkrytycznym

K. Tambor, J. Rutkowska, S. Perajski MORE

Porównanie składu chemicznego pieczywa wytwarzanego na kwasach fermentowanych kulturą starterową

A. Kawka, D. Górecka MORE

Kształtowanie się zawartości składników mineralnych (Ca, Mg, Na, K) w wybranych odmianach marchwi jadalnej

A. Platta, H. Kolenda MORE

Zawartość witaminy C w wybranych deserach i napojach w proszku

K. Przygoński, Z. Zaborowska, E. Wojtowicz MORE

Modyfikacja właściwości łoju wołowego i tłuszczu mlecznego przez przeestryfikowanie enzymatyczne z olejem rzepakowym

J. Bryś, K. Tarnowska, M. Wirkowska, B. Kowalski MORE

Możliwości zastosowania tranu do chleba żytniego w celu zwiększenia jego wartości odżywczej

J. Rutkowska, I. Sinkiewicz, B. Sionek, A. Sadowska MORE

Wpływ przeestryfikowania enzymatycznego na stabilność oksydatywną mieszaniny tłuszczu kurzego z olejem rzepakowym

M. Kostecka, B. Kowalski MORE

Wpływ zabiegów technologicznych stosowanych podczas produkcji kaszy gryczanej na właściwości funkcjonalne błonnika pokarmowego

D. Górecka, K. Dziedzic, Ł. Graczykowski MORE

Wykorzystanie inuliny jako dodatku funkcjonalnego w technologii produkcji potraw

A. Gramza-Michałowska, D. Górecka MORE

Próby ograniczenia tłuszczu w wyrobach biszkoptowo-tłuszczowych

K. Ratusz, M. Wroniak MORE

Parametry żywieniowe przeestryfikowanych mieszanin łoju i jego frakcji z olejami roślinnymi

K. Tarnowska, M. Kowalska, E. Gruczyńska, M. Kostecka, B. Kowalski MORE

Wpływ ilości wody w katalizatorze na właściwości przeestryfikowanych enzymatycznie mieszanin łoju wołowego i oleju rzepakowego

K. Tarnowska, J. Bryś, M. Kostecka, M. Wirkowska, B. Kowalski MORE

Wpływ przeestryfikowania enzymatycznego na jakościowe parametry żywieniowe olejów roślinnych

M. Wirkowska, J. Bryś, K. Tarnowska, B. Kowalski MORE

Badanie właściwości użytkowych preparatów skrobi modyfikowanych E-1422 o różnym stopniu usieciowania i acetylacji

Z. Zienkiewicz, A. Walkowski, M. Mączyński, J. Le Thanh-Blicharz, G. Szymańska MORE

Charakterystyka metabolizmu glukozy i fruktozy u drożdży Brettanomyces bruxellensis w warunkach modelowych

M. Lasik, M. Gumienna, J. Nowak MORE

Możliwości wzbogacania przekąsek słodkich w błonnik na przykładzie ciastek kruchych

A. Żbikowska MORE

Jakość ciastek maślanych z dodatkiem poppingu z amaranthusa

J. Rutkowska, A. Sadowska MORE

Wpływ wybranych polepszaczy handlowych na strukturę miękiszu chleba żytniego i mieszanego

P. Wolska, A. Ceglińska, A. Kołakowska MORE

Jakość świeżych soków owocowych w okresie ich przydatności do spożycia

B. Pyryt MORE

Charakterystyka jakości sensorycznej bulw gotowanych w zależności od odmiany ziemniaka i sposobu gotowania

B. Pyryt, H. Kolenda MORE

Jakość sensoryczna wybranych odmian marchwi jadalnej po obróbce termicznej

A. Platta, H. Kolenda MORE

Jakość sensoryczna wybranych koncentratów zup typu instant

B. Borkowska, H. Kolenda MORE

Ocena składu chemicznego i jakości sensorycznej wybranych produktów zbożowych instant otrzymanych metodą ekstruzji

M. Kulczak, M. Remiszewski, M. Jeżewska, K. Przygoński, R. Przygodzki MORE

Wpływ parametrów utrwalania techniką wysokich ciśnień na jakość i trwałość soków z marchwi

W. Żyngiel, H. Kolenda MORE

Wpływ pH zacieru i brzeczki na przebieg procesu technologicznego i wybrane wyróżniki jakościowe piwa

J. Nowak, M. Paluszkiewicz, M. Lasik MORE

Wpływ jadalnej powłoki pullulanowej na ograniczenie zmian sensorycznych i fizykochemicznych zachodzących w orzechach laskowych podczas ich przechowywania

A. Chlebowska-Śmigiel, M. Gniewosz MORE

Zawartość kofeiny w wybranych napojach kawowych w proszku

M. Białas, H. Łuczak, K. Przygoński MORE

Znaczenie opakowań w kształtowaniu jakości herbaty

P. Dmowski, M. Śmiechowska, A. Łabędzki MORE

Akryloamid w żywności - ocena narażenia populacji polskiej

H. Mojska, I. Gielecińska, M. Ołtarzewski, L. Szponar MORE

Insektycydy chloroorganiczne w rynkowych tłuszczach pochodzenia roślinnego

B. Felkner, Z. Borejszo, R. Pietrzak-Fiećko, D. Jakubowska, K. Kolk, S.S. Smoczyński MORE

Koncentraty spożywcze - zanieczyszczenie pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia

M. Mania, M. Wojciechowska-Mazurek, K. Starska, K. Karłowski MORE

Wpływ wybranych metod ogrzewania oraz zamrażalniczego przechowywania na utlenianie się lipidów w produktach mięsnych z dodatkiem przeciwutleniaczy

M. Hęś, A. Gramza-Michałowska, K. Szymandera-Buszka MORE

Badania biegłości organizowane przez NIZP-PZH w zakresie mikotoksyn

E. Ledzion, K. Rybińska, J. Postupolski, J. Kurpińska-Jaworska, M. Szczęsna, K. Karłowski MORE

Aspekty prawne związane z wprowadzaniem żywności utrwalonej metodą HPP jako nowej żywności (novel food) na rynek konsumenta

W. Żyngiel, H. Kolenda MORE

Materiały opakowaniowe a bezpieczeństwo żywności

Z. Kolek MORE

Wyroby ceramiczne przeznaczone do kontaktu z żywnością - ocena bezpieczeństwa w zakresie migracji ołowiu i kadmu

M. Wojciechowska-Mazurek, K. Starska, M. Mania, E. Brulińska-Ostrowska, M. Opoka, U. Biernat, K. Karłowski MORE

Jakość mikrobiologiczna jadalnych kiełków roślinnych

I. Steinka, A. Kukułowicz MORE

Ocena zawartości akryloamidu we frytkach ziemniaczanych

I. Gielecińska, H. Mojska MORE

Pobór akryloamidu w diecie przez przedstawicieli wybranej grupy pracowników umysłowych

W. Bekas, D. Kowalska, M. Łobacz, B. Kowalski MORE

Wpływ typu oleju na zawartość akryloamidu oraz barwę smażonych produktów przekąskowych

A. Tajner-Czopek, A. Kita, G. Lisińska MORE

Opracowanie metody oznaczania zawartości azotanów (III) i (V) w przetworach mięsnych z zastosowaniem kapilarnej elektroforezy strefowej

I. Olędzka, L. Konieczna MORE

Zmiany zawartości azotanów(V) i (III) w sałacie masłowej pakowanej w atmosferze modyfikowanej

E. Radziejewska-Kubzdela, D. Walkowiak-Tomczak, R. Biegańska-Marecik MORE

Zawartość azotanów (V) i azotanów (III) w wybranych koncentratach zup typu instant

B. Borkowska, H. Kolenda MORE

Zawartość azotanów (V) w sałacie i szpinaku w Polsce w latach 2007. 2008

J. Gajda-Wyrębek, J. Jarecka, K. Kuźma, M. Mirkowska MORE

Wpływ azotanów i resweratrolu na procesy trawienne in vitro oleju słonecznikowego i frytury palmowej poddanych procesom termooksydacyjnym

A. Tokarz, G. Pokorska-Lis, K. Gawkowska MORE

Pozostałości DDT i metabolitów w mleku kobiecym

D. Skrajnowska, E. Strzelczyk, A. Kotlińska, A. Tokarz MORE

Ocena skażenia kadmem zbóż, przetworów zbożowych i ziemniaków

A. Kot, S. Zaręba, L. Wyszogrodzka-Koma MORE

Oznaczenia jakościowe w zakresie zawartości aspartamu i jego metabolitów w napojach gazowanych bezalkoholowych z zastosowaniem techniki HPLC

A. Rój, E. Stasiuk MORE

Oznaczenie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych metodą GC-MS w kawach naturalnych palonych

M. Ciecierska, M. Obiedziński MORE

Ekspozycja na dym tytoniowy a poziom 1-hydroksypirenu u osób palących i niepalących

L. Konieczna, A. Plenis MORE

Oznaczanie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych (PAAs) z wyrobów kuchennych przeznaczonych do kontaktu z żywnością

M. Pawlicka, K. Ćwiek-Ludwicka, A. Starski, H. Półtorak, A. Stelmach MORE

Oznaczenie zawartości steroli oraz produktów utleniania steroli w wybranych jogurtach owocowych

D. Derewiaka, M. Obiedziński MORE

Wykrywanie i oznaczanie pozostałości florfenikolu i tiamfenikolu w tkankach jadalnych zwierząt metodą elektroforezy kapilarnej

P. Kowalski, A. Plenis, I. Olędzka MORE

Rozpowszechnienie Escherichia coli O157 w żywności z rynku krajowego

H. Ścieżyńska, B. Windyga, A. Grochowska, K. Pawłowska, Ł. Mąka, K. Karłowski MORE

Występowanie gronkowców w żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego

J. Stankiewicz MORE

Wpływ parametrów pasteryzacji na jakość mikrobiologiczną miazgi aloesowej

A. Kukułowicz, I. Steinka MORE

Oporność na ciprofloksacynę i tetracyklinę szczepów Campylobacter spp. izolowanych z produktów drobiarskich

E. Maćkiw, K. Rzewuska, K. Tomczuk, D. Korsak MORE

Oszacowanie pobrania azotynu potasu (E 249) oraz azotynu sodu (E 250) z dietą w polskiej populacji

I. Traczyk, A. Walkiewicz, M. Ołtarzewski MORE

Ocena sposobu żywienia licealistów z Oleśnicy

B. Regulska-Ilow, R. Ilow, D. Sarzała-Kruk, J. Biernat MORE

Ocena spożycia niektórych składników odżywczych z racjami pokarmowymi studentów lubelskich uczelni

Z. Marzec, W. Koch, A. Marzec MORE

Ocena sposobu żywienia studentek Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak MORE

Poziom spożycia składników podstawowych w grupie kobiet stosujących tradycyjny i optymalny model żywienia

I. Bolesławska, J. Przysławski, M. Grzymisławski MORE

Ocena zawartości makroskładników w diecie mężczyzn w wieku średnim oraz stopnia realizacji ich potrzeb energetycznych

D. Włodarek, A. Gurtatowska MORE

Zawartość składników mineralnych w diecie mężczyzn zamieszkujących Białystok

A.E. Charkiewicz, A. Szpak, B. Poniatowski, J. Korecki, Z. Sawicki MORE

Wapń i magnez w dietach osób starszych z regionu Podlasia

R. Markiewicz, M.H. Borawska, K. Socha, A. Gutowska MORE

Czy długoterminowe stosowanie diety redukującej masę ciała wymaga suplementacji składnikami mineralnymi?

L. Ostrowska, E. Stefańska, D. Czapska, J. Karczewski MORE

Wpływ fitoestrogenów na gęstość mineralną kości (BMD żuchwy, kręgosłupa, kości udowej)

M. Rahnama, J. Błoniarz, S. Zaręba, W. Świątkowski MORE

Wartość energetyczna diety oraz spożycie makroskładników pokarmowych przez dzieci z otyłością prostą w wieku 13-15 lat

Saeed Bawa, M. Gryska, H. Weker , A. Starbała MORE

Wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na zmiany składu ciała i spoczynkowych wydatków energetycznych u odchudzających się kobiet

E. Lange, B. Tymolewska-Niebuda, A. Kacperska MORE

Czynniki sprzyjające efektywnemu postępowaniu żywieniowemu u dzieci w wieku przedpokwitaniowym z otyłością prostą

H. Weker, H. Dyląg, M. Barańska, W. Klemarczyk, A. Riahi, J. Gajewska, M. Strucińska, M. Więch MORE

Dieta a zawartość magnezu w surowicy pacjentów z tętniakiem mózgu

K. Socha, M. H. Borawska, Z. Mariak, J. Kochanowicz, J. Soroczyńska MORE

Witaminy w diecie osób dorosłych HIV-pozytywnych

A. Lebiedzińska, N. Bierżyńska, M. Lemańska, M. Jankowska, H. Trocha, T. Smiatacz, P. Szefer MORE

Charakterystyka spożycia tłuszczów przez pacjentów podejmujących rehabilitację po przebytym zawale mięśnia sercowego

E. Mędrela-Kuder MORE

Dożywianie uczniów w szkołach podstawowych i gimnazjach w województwie podlaskim w latach 2006-2007

J. Karczewski, R. Szczerbiński, A. Gabrylewska MORE

Częstotliwość spożycia wybranych napojów mlecznych

K. Szymandera-Buszka, D. Górecka MORE

Ocena zwyczajów żywieniowych gimnazjalistów z Oleśnicy

R. Ilow, B. Regulska-Ilow, K. Płonka, J. Biernat MORE

Ocena sposobu żywienia studentek dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

W.J. Charkiewicz, R. Markiewicz, M.H. Borawska MORE

Ocena sposobu odżywiania studentek Wyższej Szkoły Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku

K. Socha, M. H. Borawska, R. Markiewicz,W. J. Charkiewicz MORE

Analiza zawartości wybranych mikropierwiastków i witamin w całodziennych racjach pokarmowych (CRP) studentek UM w Białymstoku w aspekcie zachowań prozdrowotnych dotyczących racjonalnego żywienia

J. Ustymowicz-Farbiszewska, B. Smorczewska-Czupryńska, B. Goss, J. Karczewski MORE

Analiza wartości energetycznej całodziennych racji pokarmowych (CRP) studentek UM w Białymstoku oraz zawartości w nich podstawowych składników odżywczych

B. Smorczewska-Czupryńska, J. Ustymowicz-Farbiszewska, P. Cymek, J. Dubiel, J. Karczewski MORE

Ocena sposobu żywienia kobiet o zróżnicowanym stopniu odżywienia

E. Stefańska, L. Ostrowska, D. Czapska, J. Karczewski MORE

Ocena zawartości wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych studentów uczelni medycznej w latach 2003/2004 i 2008/2009

D. Czapska, L. Ostrowska, E. Stefańska, J. Karczewski MORE

Ocena stosowania suplementów witaminowo-mineralnych oraz preparatów ziołowych przez wybraną grupę pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym

K. Durkalec-Michalski, J. Suliburska, Z. Krejpcio, P. Bogdański MORE

Spożycie jodu w wybranych grupach młodzieży szkolnej z rejonu Pomorza

K. Stoś, M. Jarosz, Z. Szybiński, A. Głowala, M. Ołtarzewski, M. Zakrzewska MORE

Zwyczaje obróbki kulinarnej w warunkach domowych

R. Korzeniowska-Ginter MORE

Technologiczne i surowcowe uwarunkowania sposobu żywienia studentów Akademii Morskiej w Gdyni

R. Korzeniowska-Ginter MORE

Wartość energetyczna diety oraz spożycie makroskładników pokarmowych przez otyłe i normosteniczne dzieci uczęszczające do przedszkola

A. Starbała, Saeed Bawa, M. Wojciechowska, H. Weker MORE

Realizacja zaleceń na wybrane składniki odżywcze u pacjentów hemodializowanych

L. Kozłowska, K. Łoś MORE

Badanie zawartości Zn, Cu, Mn i Fe w suplementach diety zawierających antyoksydanty

J. Błoniarz, S. Zaręba, M. Rybak MORE

Zawartość ołowiu i kadmu w całodziennych racjach pokarmowych stosowanych w żywieniu żołnierzy WP oraz konsumentów zakładów żywienia zbiorowego pozostających pod nadzorem wojska

A. Kłos, J. Bertrandt, E. Stężycka, M. Długaszek MORE

Zawartość metali ciężkich: ołowiu i kadmu w napojach bezalkoholowych słodzonych aspartamem i acesulfamem K

E. Stasiuk, A. Rój MORE

Zawartość kofeiny w produktach spożywczych

M. Jarosz, R. Wierzejska, H. Mojska, K. Świderska M. Siuba MORE

Owoce jako niezbędny składnik zdrowej diety człowieka

M. Grembecka, A. Pankowska, A. Gallas-Chrulska, P. Szefer MORE

Ocena zawartości wapnia i magnezu w wybranych ziołach i preparatach ziołowych

S. Zaręba, L. Wyszogrodzka-Koma, A. Kot MORE

Zawartość wapnia i fosforu w niektórych produktach przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci

A. Marzec, Z. Marzec, J. Kidała, S. Zaręba MORE

Wzajemne relacje stężeń Ca i P w serach źródłem prawidłowo zbilansowanej diety

A. Kusiuk, M. Grembecka, P. Szefer MORE

Zawartość Na, K, Ca i Mg w jadalnych częściach - w miąższu i skórce jabłek odmian uprawianych amatorsko

B. Kiczorowska MORE

Zawartość żelaza i cynku w naparach i odwarach sporządzonych z roślinnych surowców leczniczych

A. Arceusz, A. Mieczkowska, I. Radecka, M. Wesołowski MORE

Oszacowanie zawartości miedzi, manganu, cynku i żelaza w ziołach i liściach roślin leczniczych

B. Ulewicz-Magulska, M. Baranowska, M. Wesołowski MORE

Jod i fluor w produktach rybnych

Z. Usydus, J. Szlinder-Richert MORE

Ocena zawartości piperyny w czarnym pieprzu ziarnistym Piper nigrum L.

J. Newerli-Guz, M. Śmiechowska MORE

Kasze źródłem tiaminy i niacyny w diecie człowieka

J. Czaja, A. Lebiedzińska, A. Dawidowska, K. Panasiuk, P. Szefer MORE

Ocena składu i właściwości soków owocowych preferowanych przez konsumentów

M. Michalak-Majewska, W. Żukiewicz-Sobczak, J. Kalbarczyk MORE

Stres oksydacyjny i zaburzenia metaboliczne u szczurów w modelu wysokofruktozowym. Cz. II. Wpływ soku z aronii na wybrane parametry biochemiczne osocza

M. Fołta, H. Bartoń, P. Paśko, P. Zagrodzki, M. Krośniak, Z. Zachwieja MORE

Ocena zmian zawartości składników bioaktywnych oraz zdolności antyoksydacyjnej soków z marchwi purpurowej podczas przechowywania

M. Kidoń, J. Czapski MORE

Zmiany zawartości związków fenolowych i zdolności przeciwutleniającej w jarmużu o małym stopniu przetworzenia pakowanym w atmosferze modyfikowanej

R. Biegańska-Marecik, E. Radziejewska-Kubzdela MORE

Wpływ obróbki termicznej na właściwości antyoksydacyjne soków z wybranych odmian pomidora

E. Kurzeja, M. Stec, K. Pawłowska-Góral, M. Dudek, M. Wardas MORE

Ocena zawartości związków aktywnych biologicznie w owocach pomidora gruntowego nowych linii hodowlanych

M. Zalewska-Korona, E. Jabłońska-Ryś MORE

Metody oznaczania aktywności antyoksydacyjnej miodów pszczelich

A. Wilczyńska MORE

Właściwości przeciwutleniające miodów pitnych

E. Majewska, A. Myszka MORE

Enzymy antyoksydacyjne a sposób żywienia - analiza wyników badań własnych

B. Grygiel-Górniak, J. Przysławski, I. Krela-Kaźmierczak, K. Linke, A. Szczepanik MORE

Określenie potencjału antyoksydacyjnego ekstraktów z liści morwy białej

M. Jeszka, J. Kobus, E. Flaczyk MORE

Porównanie zawartości i aktywności wybranych związków przeciwutleniających w produktach z orkiszu

E. Worobiej, M. Wocial, M. Piecyk MORE

Aktywność antyoksydacyjna popularnych gatunków owoców, warzyw, grzybów i nasion roślin strączkowych

M.E. Zujko, A. Witkowska MORE

Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych

A. Witkowska, M.E. Zujko MORE

Potencjał antyoksydacyjny oraz kwasowość w zależności od odmiany i zastosowanej podkładki w jabłkach z okolic Krakowa

M. Krośniak, A. Piotrowska, J. Błaszczyk MORE

Pojemność antyoksydacyjna wybranych napojów owocowych

W. Żukiewicz-Sobczak, M. Michalak-Majewska, J. Kalbarczyk MORE

Oznaczanie zawartości polifenoli i badanie właściwości przeciwutleniających rodzynek

B. Drużyńska, S. Zwolińska, E. Worobiej, R. Wołosiak MORE

Składniki przeciwutleniające w wybranych orzechach

R. Wołosiak, G. Głowacka, D. Derewiaka, M. Piecyk, B. Drużyńska, E. Worobiej MORE

Ocena barwy oraz zawartości barwników karotenoidowych w owocach pomidora nowych linii hodowlanych

E. Jabłońska-Ryś, M. Zalewska-Korona MORE

Wpływ suszonego oregano na peroksydację lipidów wybranych olejów jadalnych

E. Kurzeja, M. Stec, K. Pawłowska-Góral, I. Maciejewska-Paszek, A. Wylężek MORE

Czynniki ryzyka stresu oksydacyjnego oraz rozwoju zmian miażdżycowych w grupie otyłych kobiet po menopauzie

B. Grygiel-Górniak, J. Przysławski, I. Górna, M. Chuchracki MORE

Aktywność antyoksydacyjna czekolad, orzechów i nasion

M.E. Zujko, A. Witkowska MORE

Wpływ różnorodnych czynników dietetycznych na zawartość kwasu żwaczowego (cis-9, trans-11 CLA) i profil kwasów tłuszczowych w surowicy szczurów. Cz. I.

A. Białek, A. Tokarz, A. Wiśniowska MORE

Kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, a parametry kognitywne i behawioralne u dzieci - przegląd literatury

P. Zagrodzki MORE

Postawa młodych konsumentów wobec produktów mlecznych i probiotyków

D. Zaręba, M. Ziarno, A. Hauzer MORE

Aktywność mikrobiologiczna i cytotoksyczność wybranych kwasów fenolowych w testach in vitro

S.K. Czechowska, R. Markiewicz, M.H. Borawska MORE

Ocena preferencji smakowych soków marchwiowych na tle wybranych parametrów jakościowych

A. Malik, A. Krukowska MORE

Wykorzystanie odpadów przemysłu spożywczego do produkcji alkoholu etylowego

M. Gumienna, M. Lasik, Z. Czarnecki MORE

Wpływ ekstraktów z nasion, łupin i bielma soi oraz soczewicy na aktywność trypsyny

W. Roszkowska-Jakimiec, E. Milewska, K. Bielawska, A. Markowska MORE

Ocena aktywności przeciwbakteryjnej olejku eterycznego, wyciągu wodnego oraz preparatu handlowego z rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus officinalis)

E. Hać-Szymańczuk, J. Roman, K. Bednarczyk MORE

Właściwości przeciwbakteryjne filmu pullulanowego wzbogaconego w ekstrakt z cząbru górskiego (Satureja montana)

M. Gniewosz, A. Synowiec, M. Dyrda, A. Kuczerenko, J.L. Przybył, Z. Węglarz MORE

Studia nad czynnikami determinującymi przeżywalność lab w warunkach symulujących układ pokarmowy

M. Ziarno, D. Zaręba, D. Jamiołkowska MORE

Wpływ wybranych czynników socjo-demograficznych na poziom wiedzy osób zdrowych na temat cukrzycy

G. Duda, A. Wichura-Demska MORE

Bezpieczeństwo żywności w opinii polskich konsumentów

S. Żakowska-Biemans MORE

Wiedza na temat alergii pokarmowej w różnych grupach zawodowych na terenie Poznania

A. Jędrusek-Golińska, E. Klarzyńska MORE

8-izoPGF2- w surowicy krwi jako biowskaźnik zmian zachodzących w procesie nowotworowym indukowanym DMBA u szczurów

B. Bobrowska, A. Tokarz, S. Białek, T. Bat-Erdene MORE

Rola składników diety w rozwoju procesu nowotworowego indukowanego 7,12-dimetylobenzantracenem u szczurów

B. Bobrowska, A. Tokarz, G. Grynkiewicz MORE

Wpływ podaży w diecie ogrzewanych i nieogrzewanych olejów roślinnych na zawartość kwasu żwaczowego (cis-9, trans-11 CLA) i profil kwasów tłuszczowych w surowicy szczurów. Cz. II.

A. Białek, A. Tokarz, P. Wagner MORE

Wpływ tłuszczów diety na zawartość kwasów hydroksyeikozatetraenowych w surowicy krwi szczurów

M. Jelińska, A. Tokarz, K. Prusakowska MORE

Interakcje witaminy K z pożywieniem i lekami

P. Paśko, Z. Zachwieja MORE

Ocena zawartości i biodostępności składników odżywczych z potraw "słowiańskich"

W. Anysz, M. Kamińska, W. Kazimierska, R. Kuśmirek, M. Nosarzewska, A. Raczak, E. Rogowska, K. Srebrzyńska, A. Białek, H. Lis, P. Lis, A. Tokarz MORE

Wpływ lipidów żółtka jaja kurzego naturalnie wzbogaconego w izomery sprzężonego kwasu linolowego na proliferację komórek czerniaka ludzkiego

A. Koronowicz, K. Żwawa, B. Szymczyk, P. Pisulewski, P. Laidler MORE

Wpływ sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) na masę i zmiany histologiczne wątroby oraz poziom triacylogliceroli u szczurów żywionych dietą wysokofruktozową

E. Maślak, R.B. Kostogrys, P.M. Pisulewski MORE

Żywieniowe aspekty zwyrodnienia plamki związane z wiekiem - AMD - artykuł poszerzony, tylko w wersji elektronicznej

J. Piotrowicz, P. Zagrodzki MORE

Powierzchniowe związki wydzielane przez żywieniowe i pastewne rośliny inhibowały mitozy

A.M. Zobel, G. Zobel, S.E. Schellenberger MORE

Ocena zawartości dwutlenku siarki w popularnych białych winach pochodzenia zagranicznego

B. Sperkowska, G. Bazylak MORE

Spożycie wapnia w produktów mlecznych i żywności wzbogacanej oraz suplementów wapnia przez dziewczęta w różnym wieku

L. Wądołowska, K. Pabjan, M.A. Słowińska, M. Człapka-Matyasik, E. Niedzwiecka MORE

Ocena zawartości włókna surowego i jego frakcji w wybranych produktach zbożowych

A. Winiarska-Mieczan, R. Sołtys MORE

Właściwości przeciwutleniające miodów wielokwiatowych i innych produktów pszczelich

E. Majewska, J. Trzanek MORE

Analiza składu i jakości tłuszczu z medium i frytek z restauracji typu fast-food, ze szczególnym uwzględnieniem izomerów trans kwasów tłuszczowych

J. Rutkowska, A. Żbikowska MORE

Skład kwasów tłuszczowych serów podpuszczkowych pochodzących z rejonu Polski: północnego, wschodniego i centralnego

J. Rutkowska, A. Sadowska, M. Tabaszewska, A. Stołyhwo MORE

Badania właściwości przeciwutleniających 1,2,3,4-tetrahydro-2,2,4,7-tetrametylochinoliny (THTMQ)

U. Skolimowska, J. Skolimowski, A. Wędzisz MORE

Rozdział garbników katecholowych różnych gatunków zielonych i czarnych herbat za pomocą chromatografi i kolumnowej

A. Stańczyk, A. Wędzisz MORE

Wpływ diety na procesy wolnorodnikowe w jelicie grubym

A. Zajdel, A. Wilczok, B. Parfi niewicz MORE

Próba oszacowania pobrania rtęci z racją pokarmową w latach 1997-2006 w Polsce

J. Pierzynowska, K. Uchto, M. Górnicka MORE

Mechanizm nefrotoksycznego działania wybranych metali ciężkich

Z. Marchewka MORE

Ocena zanieczyszczenia cynkiem i miedzią produktów roślinnych z regionu Legnicko-Głogowskiego

D. Orzeł, M. Bronkowska, D. Figurska-Ciura, M. Styczyńska, J. Wyka, A. Żechałko-Czajkowska , J. Biernat MORE

Bioindykatory zanieczyszczenia środowiska naturalnego fluorem

A. Telesiński, M. Śnioszek MORE

Pozostałości ditiokarbaminianów w żywności oraz potencjalne ryzyko narażenia konsumentów

B. Łozowicka, P. Kaczyński MORE

Wpływ skrobi opornej RS4 w dietach wysokotłuszczowych na absorpcje wapnia i fosforu u szczurów Wistar

D. Orzeł, M. Bronkowska, M. Styczyńska MORE

Zmiany aktywności enzymów GSH-zależnych w izolowanych hepatocytach szczura poddanych działaniu kadmu

H. Czeczot, M. Skrzycki, M. Majewska, M. Podsiad, W. Karlik, D. Grono, M. Wiechetek MORE

Sprawozdanie z XX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego

A. Tokarz MORE