Analiza GC/MS fazy nadpowierzchniowej ekstraktu z suszonego brokułu (Brassica oleracea L. var. Italica) otrzymanego przy wykorzystaniu ditlenku węgla w stanie podkrytycznym
Wpływ jadalnej powłoki pullulanowej na ograniczenie zmian sensorycznych i fizykochemicznych zachodzących w orzechach laskowych podczas ich przechowywania
Ocena zwyczajów żywieniowych gimnazjalistów z Oleśnicy
R. Ilow, B. Regulska-Ilow, K. Płonka, J. Biernat
WIĘCEJ
Ocena sposobu żywienia studentek dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
W.J. Charkiewicz, R. Markiewicz, M.H. Borawska
WIĘCEJ
Ocena sposobu odżywiania studentek Wyższej Szkoły Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku
K. Socha, M. H. Borawska, R. Markiewicz,W. J. Charkiewicz
WIĘCEJ
Analiza zawartości wybranych mikropierwiastków i witamin w całodziennych racjach pokarmowych (CRP) studentek UM w Białymstoku w aspekcie zachowań prozdrowotnych dotyczących racjonalnego żywienia
J. Ustymowicz-Farbiszewska, B. Smorczewska-Czupryńska, B. Goss, J. Karczewski
WIĘCEJ
Analiza wartości energetycznej całodziennych racji pokarmowych (CRP) studentek UM w Białymstoku oraz zawartości w nich podstawowych składników odżywczych
B. Smorczewska-Czupryńska, J. Ustymowicz-Farbiszewska, P. Cymek, J. Dubiel, J. Karczewski
WIĘCEJ
Ocena sposobu żywienia kobiet o zróżnicowanym stopniu odżywienia
E. Stefańska, L. Ostrowska, D. Czapska, J. Karczewski
WIĘCEJ
Ocena zawartości wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych studentów uczelni medycznej w latach 2003/2004 i 2008/2009
D. Czapska, L. Ostrowska, E. Stefańska, J. Karczewski
WIĘCEJ
Ocena stosowania suplementów witaminowo-mineralnych oraz preparatów ziołowych przez wybraną grupę pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym
K. Durkalec-Michalski, J. Suliburska, Z. Krejpcio, P. Bogdański
WIĘCEJ
Spożycie jodu w wybranych grupach młodzieży szkolnej z rejonu Pomorza
K. Stoś, M. Jarosz, Z. Szybiński, A. Głowala, M. Ołtarzewski, M. Zakrzewska
WIĘCEJ
Zawartość ołowiu i kadmu w całodziennych racjach pokarmowych stosowanych w żywieniu żołnierzy WP oraz konsumentów zakładów żywienia zbiorowego pozostających pod nadzorem wojska
A. Kłos, J. Bertrandt, E. Stężycka, M. Długaszek
WIĘCEJ
Zawartość metali ciężkich: ołowiu i kadmu w napojach bezalkoholowych słodzonych aspartamem i acesulfamem K
Kasze źródłem tiaminy i niacyny w diecie człowieka
J. Czaja, A. Lebiedzińska, A. Dawidowska, K. Panasiuk, P. Szefer
WIĘCEJ
Ocena składu i właściwości soków owocowych preferowanych przez konsumentów
M. Michalak-Majewska, W. Żukiewicz-Sobczak, J. Kalbarczyk
WIĘCEJ
Stres oksydacyjny i zaburzenia metaboliczne u szczurów w modelu wysokofruktozowym. Cz. II. Wpływ soku z aronii na wybrane parametry biochemiczne osocza
M. Fołta, H. Bartoń, P. Paśko, P. Zagrodzki, M. Krośniak, Z. Zachwieja
WIĘCEJ
Ocena zmian zawartości składników bioaktywnych oraz zdolności antyoksydacyjnej soków z marchwi purpurowej podczas przechowywania
Wpływ różnorodnych czynników dietetycznych na zawartość kwasu żwaczowego (cis-9, trans-11 CLA) i profil kwasów tłuszczowych w surowicy szczurów. Cz. I.
Wpływ podaży w diecie ogrzewanych i nieogrzewanych olejów roślinnych na zawartość kwasu żwaczowego (cis-9, trans-11 CLA) i profil kwasów tłuszczowych w surowicy szczurów. Cz. II.
Ocena zawartości i biodostępności składników odżywczych z potraw "słowiańskich"
W. Anysz, M. Kamińska, W. Kazimierska, R. Kuśmirek, M. Nosarzewska, A. Raczak, E. Rogowska, K. Srebrzyńska, A. Białek, H. Lis, P. Lis, A. Tokarz
WIĘCEJ
Wpływ lipidów żółtka jaja kurzego naturalnie wzbogaconego w izomery sprzężonego kwasu linolowego na proliferację komórek czerniaka ludzkiego
A. Koronowicz, K. Żwawa, B. Szymczyk, P. Pisulewski, P. Laidler
WIĘCEJ
Wpływ sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) na masę i zmiany histologiczne wątroby oraz poziom triacylogliceroli u szczurów żywionych dietą wysokofruktozową