PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Year
List of issues

Bromatologia nr 1 do pobrania - całość

MORE

Spis treści

MORE

Google Trends jako narzędzie wykorzystujące Big Data w naukach żywieniowych

E. Błaszczyk-Bębenek, P. Jagielski, M. Schlegel-Zawadzka MORE

Analiza sposobu odżywiania oraz suplementowania diety u osób uczestniczących w treningach wytrzymałościowych lub siłowych. Cz. I

A. Bogunia, P. Zagrodzki, J. Kryczyk-Kozioł, M. Krośniak MORE

Ocena wpływu suplementacji kofeiną na specyficzne zdolności wysiłkowe u zawodników judo – badanie pilotażowe

K. Durkalec-Michalski, N. Główka, P. Nowaczyk, K. Mendowska, A. Grygiel MORE

Żywienie kobiet w ciąży w odniesieniu do aktualnych zaleceń

M. Więch, E. Kawiak-Jawor, M. Barańska, H. Weker MORE

Ocena całodziennych racji pokarmowych planowanych w żywieniu funkcjonariuszy Straży Granicznej w sezonie zimowym

A. Anyżewska, I. Bolczyk, R. Łakomy, T. Lepionka, E. Szarska, E. Maculewicz, A. Tomczak, J. Bertrandt MORE

Stosowanie suplementów diety a częstotliwość spożycia wybranych grup produktów przez żołnierzy Wojsk Specjalnych

T. Lepionka, A. Anyżewska, R. Łakomy, E. Szarska, E. Maculewicz, A. Tomczak, J. Bertrandt MORE

Wiedza osób po 50. roku życia zamieszkujących województwo opolskie na temat suplementów diety witaminowo-mineralnych

E. Szura, M. Misiarz, A. Poniewierka, E. Malczyk, A. Pulik, M. Budźko MORE

Ocena sposobu żywienia i jego rola u osób chorujących na nieswoiste zapalenia jelit

M. Misiarz, E. Szura, A. Malczyk, M. Zołoteńka-Synowiec, J. Kłębek MORE

Ocena wiedzy żywieniowej i stylu życia studentów w kontekście profilaktyki chorób cywilizacyjnych

B. Sperkowska MORE

Sposób żywienia oraz stan odżywienia uczniów gimnazjów w powiecie myślenickim w latach 2016–2017

J. Żwirska, E. Błaszczyk-Bębenek, P. Jagielski, A. Ostachowska-Gąsior, M. Bajer, M. Schlegel-Zawadzka MORE

Ocena zmian zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w koncentratach spożywczych w latach 2004–2018

E. Jasińska-Melon, H. Mojska, K. Świderska, I. Gielecińska, M. Jarosz MORE

Ocena pobrania kofeiny z napojów energetyzujących przez młodzież z powiatu kłodzkiego

E. Malczyk, A. Malczyk, M. Misiarz, E. Szura, I. Chmiel MORE

Częstotliwość oraz wybory dotyczące spożycia płynów w grupie dzieci i młodzieży szkolnej z Niepołomic i Krakowa

B. Piórecka, A. Kozioł-Kozakowska, P. Jagielski, M. Schlegel-Zawadzka MORE

Spożycie wybranych składników odżywczych przez pacjentów z padaczką a potencjał antyoksydacyjny surowicy krwi

K. Kulesza, M. Cyuńczyk, J. Kochanowicz, A. M. Witkowska MORE

Zawartość kwasów organicznych oraz związków bioaktywnych w wodnych naparach kwiatostanów głogu stosowanych jako składniki suplementów diety

A. Przybylska, G. Bazylak MORE

Wpływ soku z młodych pędów kapusty głowiastej białej (B. oleracea var. capitata f. alba) na żywotność komórek nowotworowych gruczołu piersiowego linii MCF-7

M. Drozdowska, T. Leszczyńska, A. Koronowicz, E. Piasna-Słupecka, D. Domagała MORE

Ocena wiedzy oraz sposobu żywienia pacjentów diabetologicznych

K. Ruszkiewicz, P. Jagielski, I. Traczyk MORE

Bromatologia nr 3 do pobrania - całość

MORE

Spis treści

MORE

XXVII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne – „Żywność i żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych”

J. Przysławski, R. Skorupska-Olędzka MORE

Wzory żywienia a spożycie wybranych witamin i składników mineralnych przez dzieci w wieku szkolnym

M. Kostecka MORE

Wiedza żywieniowa kobiet dotycząca żywności zawierającej fito estrogeny

I. Jasińska-Kuligowska, D. Kowalewska, M. Kuligowski MORE

Oszacowanie zawartości witaminy D w dietach sportowców i aktywnych fizycznie studentów

A. Lebiedzińska, M. Stachowicz, M. Bochenek, J. Brzezicha-Cirocka, K. Kaźmierczak-Siedlecka, B. Kosińska, J. Czaja, J. K. Karczewski MORE

Ocena zawartości kwasów tłuszczowych i izomerów trans w masłach, margarynach miękkich i tłuszczach mieszanych

B. Paszczyk, J. Łuczyńska MORE

Zawartość akryloamidu w produktach ziemniaczanych i zbożowych przygotowanych w warunkach domowych

I. Gielecińska, H. Mojska MORE

Zawartość witaminy K2 (MK-n) w produktach żywnościowych. Cz. I. Mleko i produkty mleczarskie

H. Czeczot, Z. Wolarek-Cheli MORE

Zawartość witaminy K2 (MK-n) w produktach żywnościowych. Cz. II. Pozostałe składniki diety

H. Czeczot, Z. Wolarek-Cheli MORE

Zawartość rozpuszczalnych szczawianów w wybranych płatkach zbożowych pochodzących z upraw tradycyjnych i ekologicznych

M. Buczkowska, J. Garbicz, M. Górski, D. Klein, D. Garbowska, A. Głogowska-Gruszka MORE