PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Year
List of issues

Wybrane glukozynolany i ich pochodne: źródła, właściwości oraz działanie na organizm człowieka

K. Sikorska-Zimny MORE

Interakcje azotanów i kwercetyny – badania in vitro

E. Kurzeja, K. Pawłowska-Góral: MORE

Wpływ przedzbiorczego traktowania i warunków przechowywania na jakość dwóch odmian cebuli

E. Badełek, F. Adamicki MORE

Zastosowanie ekologicznej pszenicy samopszy do podwyższenia właściwości prozdrowotnych i sensorycznych pieczywa

K. Piasecka-Jóźwiak, B. Chabłowska, J. Rozmierska MORE

Produkty do smarowania pieczywa. Część III. Sposób pakowania i oznakowania umieszczone na opakowaniach

M. Hartman-Petrycka, A. Lebiedowska, W. Bobrowska, B. Błońska-Fajfrowska MORE

Znaczenie żywieniowe imbiru

B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska MORE

Ocena zawartości witaminy B2 w wybranych produktach mleczarskich

M. Piróg, M. Joskowska, A. Lebiedzińska MORE

Determinanty zdrowia kobiet w ciąży w Białymstoku

A. E. Charkiewicz, W. J. Omeljaniuk, K. Piotrowska MORE

Próba oszacowania pobrania kadmu z dietą przez wegetarian

A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, J. Kapusta-Duch MORE

Ocena zawartości żelaza w witaminowomineralnych suplementach diety

A. Pawlak, K. Rajczykowski, K. Loska, B. Ahnert, D. Wiechuła MORE

Wybrane elementy stylu życia oraz wiedzy żywieniowej osób przygotowujących się do maratonu

M. Bronkowska, A. Kosendiak, A. Felińczak, J. Biernat MORE

Ocena spożycia wybranych produktów mlecznych jako źródeł wapnia przez osoby przygotowujące się do maratonu

A. Kosendiak, M. Bronkowska, A. Felińczak, J. Biernat MORE

Wpływ diety na samopoczucie psychiczne

P. Glibowski, A. Misztal MORE

Bromatologia nr 1 do pobrania - całość

MORE

Spis treści/Contens

MORE

Okładka/Cover

MORE

Pozostałości środków ochrony roślin w owocach truskawek pochodzących z Polski południowo-wschodniej w latach 2014–2015

A. Matyaszek, E. Szpyrka, M. Podbielska, M. Słowik-Borowiec, J. Rupar: MORE

Ocena zawartości kadmu i ołowiu w ziołach i przyprawach dostępnych w sprzedaży detalicznej

M. Gajewska, A. Czajkowska-Mysłek MORE

Zawartość składników bioaktywnych w wybranych przetworach zbożowych

A. Filipiak-Florkiewicz, A. Florkiewicz, K. Dereń MORE

Określenie wartości zdrowotnej suszu i naparów wysokogatunkowych herbat czarnych pochodzących z różnych rejonów upraw

M. Czernicka, G. Zaguła, M. Bajcar, B. Saletnik, Cz. Puchalski MORE

Aktywność przeciwutleniająca wybranych herbat z deklarowaną zawartością witaminy C

D. Mazurek, J. Wyka, J. Kolniak-Ostek, J. Bułynko, N. Haligowska MORE

Ocena profilu kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans w czekoladach mlecznych i wyrobach czekoladowych

B. Paszczyk, J. Łuczyńska MORE

Odtłuszczone produkty mleczarskie – dietetyczne nieporozumienie

G. Cichosz , H. Czeczot, M. M. Bielecka MORE

Żywność funkcjonalna w opinii osób regularnie uczęszczających na zajęcia sportowe. Cz. I. Ocena poziomu wiedzy w zakresie żywności funkcjonalnej, jej składu oraz wpływu na organizm człowieka

A. Filipiak-Florkiewicz, A. Florkiewicz, J. Filipek, W. Berski, I. Mentel, M. Dymińska-Czyż MORE

Warzywa i owoce źródło witamin i składników mineralnych w diecie studentek dietetyki

A. Kucharska, N. Oleksiak, B. Sińska, M. Zegan, E. Michota-Katulska MORE

Ocena stanu odżywienia oraz zachowań żywieniowych studentów Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie

A. Kłos, A. Tomczak, K. Kłos, A. Kęska, J. Bertrandt MORE

Ocena jadłospisów w podwarszawskim domu opieki dla osób starszych

H. Dobrowolski, D. Włodarek MORE

Żywienie w skokach narciarskich

Z. Zaczek, E. Michota-Katulska, M. Zegan MORE

Sposób żywienia i suplementacji osób trenujących sporty sylwetkowe

M. Wrzosek, E. Michota-Katulska, M. Zegan MORE

Wpływ stylu życia współczesnego człowieka na rozwój chorób układu krążenia

K. Knyszewski, M. Czapiewska, K. Kaźmierczak, A. Lebiedzińska MORE

Spis treści/Contens

MORE

Bromatologia nr 2 do pobrania - całość

MORE

Okładka/Cover

MORE

Analiza zmian w profi lu składników odżywczych w gotowej żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci

H. Weker, M. Więch, M. Barańska, H. Wilska MORE

Interakcje witamin z grupy B z wybranymi lekami ośrodkowego układu nerwowego

P. Paśko, M. Korczyk, Z. Zachwieja MORE

Wpływ wybranych leków o działaniu immunosupresyjnym na gospodarkę potasem i magnezem

P. Paśko, A. Tischner, Z. Zachwieja MORE

Wartość żywieniowa dyni

B. Kulczyński, M. Człapka-Matysiak, A. Gramza-Michałowska MORE

Interakcje witamin z grupy B z wybranymi lekami przeciwnowotworowymi

M. Korczyk, P. Paśko, Z. Zachwieja MORE

Ocena nawyków żywieniowych dotyczących spożycia fermentowanych napojów mlecznych wśród mieszkańców terenów pogranicznych Polski i Czech

M. Zołoteńka-Synowiec, E. Malczyk, M. Misiarz, J. Wyka, Z. Całyniuk, M. Mełech MORE

Ocena wiedzy i nawyków żywieniowych kobiet mieszkających w Polsce i Wielkiej Brytanii

J. Wyka, M. Misiarz, E. Malczyk, M. Zołoteńka-Synowiec, B. Całyniuk, J. Ciołek MORE

Ocena zachowań konsumentów na rynku produktów słodkich

R. Wołosiak, J. Szczepańska, M. Ciecierska, D. Derewiaka, B. Drużyńska, J. Kowalska, E. Majewska MORE

Ocena funkcjonowania systemu HACCP według opinii pracowników restauracji – studium przypadku

J. Wierzowiecka, P. Skukowska MORE

Postawy studentów uczelni wyższych wobec żywności zawierającej składniki bioaktywne – badania pilotażowe

K. Waszkowiak, H. Mikołajczyk, K. Szymandera-Buszka, A. Jędrusek-Golińska, D. Kmiecik MORE

Wartość energetyczna i podstawowe składniki odżywcze w diecie pacjentów z bielactwem

M. Wacewicz, S. K. Naliwajko, K. Socha, M. Niczyporuk, P. Aleksiejczuk, J. Ostrowska, Maria H. Borawska MORE

Wartość odżywcza diety dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. badania wstępne

K. Tarnowska,,E. Lange, E. Gruczyńska, D. Kowalska, M. Kozłowska MORE

Ocena pobrania tiaminy z dietą przez kobiety i mężczyzn w wieku 21–40 lat, mieszkających w Poznaniu

K. Szymandera-Buszka, A. Jędrusek-Golińska, K. Waszkowiak, J. Kobus-Cisowska, D.Kmiecik, D. Bronowicka-Kłys, J. Piechocka MORE

Klasyfi kacja wymagań stawianych produktom spożywczym z wykorzystaniem modelu Kano

A. Szkiel MORE

Badania zachowań żywieniowych uczniów i studentów województwa lubelskiego w zakresie produktów zbożowych

E. Sykut-Domańska, Z. Rzedzicki, A. Dorosz, M. Osojca, P. Zarzycki, A. Sobota, A. Wirkijowska, E. Kuzawińska, K. Bartoszek MORE

Ocena jakości żywienia dzieci w wieku przedszkolnym

A. Suszek, A. Platta MORE

Ocena zachowań żywieniowych wybranej grupy młodzieży w wieku 16-19 lat z terenu powiatu wejherowskiego

A. Suszek, A. Platta MORE

Charakterystyka porównawcza polskich wypieków tradycyjnych z ich odpowiednikami dostępnymi na rynku

J. A. Spiel, A. Draszanowska, W. Szczęsnowicz MORE

Ocena wpływu wysokobiałkowych śniadań na poziom głodu krótkoterminowy i długoterminowy

M. Skotnicka, A. Platta MORE

Ocena postaw i zachowań żywieniowych wybranej grupy dzieci w wieku wczesnoszkolnym

A. Platta, A. Suszek MORE

Zachowania zdrowotne młodzieży w cukrzycy typu I

A. Platta, M. Skotnicka MORE

Ocena wiedzy konsumentów na temat skrobi opornej

M. Piecyk, J. Cichocka, E. Worobiej MORE

Analiza spożycia wybranych mono- i dwucukrów w grupie młodych kobiet

J. Myszkowska-Ryciak, A. Harton, D. Gajewska MORE

Ocena nawyków i zachowań żywieniowych studentów PWSZ w Nysie

M. Misiarz, E. Grochowska-Niedworok, L. Dul, J. Wyka, E. Malczyk, B. Całyniuk, M. Zołoteńka-Synowiec MORE

Ocena wiedzy żywieniowej osób z chorobą nowotworową

M. Michalak-Majewska, D. Domagała, M. Solecka MORE

Ocena pobrania wybranych składników żywności z CRP pensjonariuszek domu pomocy społecznej

Z. Marzec, M. Łukasiewicz, A. Marzec, L. Wyszogrodzka-Koma MORE

Ocena stanu odżywienia pracowników opolskiej uczelni

E. Malczyk, J. Wyka, P. Strojewska MORE

Ocena pobrania substancji intensywnie słodzących z wybranymi napojami przez dzieci w wieku 10–12 lat

E. Malczyk, J. Wyka, M. Misiarz, B. Całyniuk, M. Zołoteńka-Synowiec MORE

Nawyki żywieniowe studentów w zakresie częstości spożycia wybranych produktów spożywczych

E. Malczyk, B. Całyniuk, J. Synowiec MORE

Preferencje studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego odnośnie produktów przekąskowych

L. Kurp, M. Danowska-Oziewicz, M. Karpińska-Tymoszczyk, A. Draszanowska, M. Biedrzycka MORE

Spożycie napojów energetyzujących w grupie nastolatków z trójmiasta i okolic. Część II Znajomość produktu i uwarunkowania spożycia

W. Kozirok MORE

Spożycie napojów energetyzujących w grupie nastolatków z trójmiasta i okolic. Część I Charakterystyka spożycia

W. Kozirok MORE

Ocena sensoryczna czekolad o wysokiej zawartości kakao

J. Kowalska, K. Oleszczuk, E. Majewska, B. Drużyńska, M. Ciecierska, D. Derewiaka, R. Wołosiak MORE

Analiza wartości odżywczej jadłospisów dekadowych starszych kobiet

A. Kołota, D. Głąbska, D. Włodarek MORE

Ocena poziomu wiedzy żywieniowej i sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży

J. Kobus-Cisowska, D. Kmiecik, M. Przeor, A. Jędrusek-Golińska, K. Waszkowiak, H. Żołna MORE

Ocena wpływu nasion chia na jakość sensoryczną batonów zbożowych

J. Kobus-Cisowska, D. Kmiecik, E. Flaczyk, A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka, M. Hęś MORE

Ocena jadłospisów przedszkolnych oferowanych przez kuchnie własne i firmy cateringowe na terenie powiatu leszczyńskiego

D. Kmiecik, B. Poślednik, K. Waszkowiak, J. Kobus-Cisowska, A. Jędrusek-Golińska MORE

Wartość energetyczna oraz podstawowe składniki pokarmowe w dietach pacjentów z chorobą Parkinsona

P. Kitlas, S. K. Naliwajko, K. Socha, J. Kochanowicz, Z. D. Mariak, M. H. Borawska: MORE

Wybrane zwyczaje żywieniowe pacjentów z tętniakiem aorty brzusznej

A. Karwowska, A. Kurianiuk, R. Łapiński, M. Gacko, J. Karczewski MORE

Analiza postaw konsumentów wobec żywności probiotycznej

M. Karpińska-Tymoszczyk, M. Danowska-Oziewicz, A. Draszanowska, L. Kurp, A. Skwarek MORE

Ocena wiedzy wybranej grupy osób na temat suplementów diety zawierających żurawinę

A. Karmańska, K. Czernek, B. Karwowski MORE

Spożycie wybranych produktów spożywczych oraz osoczowe stężenia wybranych witamin antyoksydacyjnych w grupie pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego

M. Karaźniewicz-Łada, A. K. Główka, J. Przysławski MORE

Wybrane zachowania prozdrowotne ludzi starszych z terenu Wielkopolski (badania wstępne)

A. Jędrusek-Golińska, K. Waszkowiak, K. Szymandera-Buszka, J. Kobus-Cisowska, D. Kmiecik, D. Górecka MORE

Substancje bioaktywne – szansa czy zagrożenie? opinie rodziców dzieci z alergią pokarmową (badania wstępne)

A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka, E. Jędrzejowska, K. Waszkowiak, D. Kmiecik, J. Kobus- Cisowska MORE

Sposób żywienia wybranej grupy młodych kobiet w aspekcie profi laktyki chorób układu krążenia

A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak, D. Gajewska MORE

Ocena jakości diety studentów w zależności od ich płci i wiedzy żywieniowej

G. Galiński, J. Czarnocińska, K. Zaborowicz MORE

Analiza postaw konsumentów wobec żywności wzbogacanej

A. Draszanowska, M. Karpińska-Tymoszczyk, M. Danowska-Oziewicz, L. Kurp, N. Kowalczyk MORE

Wpływ kierunku studiów na wybrane zachowania żywieniowe studentów trzech polskich uczelni

M. Danowska-Oziewicz, M. Karpińska-Tymoszczyk, L. Kurp, A. Draszanowska, B. Loba MORE

Ocena wiedzy konsumentów na temat zanieczyszczeń chemicznych w żywności

M. Ciecierska, M. Rękas, D. Derewiaka, B. Drużyńska, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak MORE

Poziom spożycia wybranych składników odżywczych w grupie studentów farmacji i dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu

I. Bolesławska, I. Górna, J. Przysławski MORE

Wykorzystanie stewii jako zamiennika cukru przez osoby dorosłe

A. Bielaszka, M. Kardas, A. Kiciak, E. Szczepańska, M. Grajek, A. Jastrzębska, J. Kardas, E. Grochowska- Niedworok MORE

Ocena spożycia wybranych witamin przez zawodników kadry narodowej kickboxingu

S. Bawa, D. Godzina MORE

Porównanie właściwości przeciwutleniających preparatów białek z nasion komosy ryżowej

E. Worobiej, P. Kaliszuk, M. Piecyk MORE

Zawartość tłuszczu oraz skład kwasów tłuszczowych pozyskanych z różnych odmian rokitnika uprawianych w południowej Polsce

A. Wojtanowska-Krośniak, R. Francik, E. Kondratowicz-Pietruszka, M. Buczek, P. Zagrodzki, M. Krośniak MORE

Związki fenolowe ogółem w popularnych warzywach liściowych i kapustnych oraz wybranych roślinach dziko rosnących

J. Wieczorek, Z. Wieczorek MORE

Części nadziemne popularnych warzyw jako źródło karotenoidów i chlorofilu w żywności

J. Wieczorek, Z. Wieczorek MORE

Wpływ obróbki wstępnej na zawartość witaminy C w przecierach pomidorowych

I. Ścibisz, S. Kalisz, M. Mitek: MORE

Analiza zawartości wybranych cukrów w sokach owocowych i nektarach

A. Stawarska, D. Dębowska, A. Tokarz MORE

Rola inspekcji weterynaryjnej w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności na przykładzie weryfi kacji zawartości WWA

M. Stanisławek, D. Miarka, M. Ciecierska, J. Kowalska, E. Majewska MORE

Zawartość manganu w wieloziołowych produktach wspomagających odchudzanie

B. Sperkowska, G. Bazylak MORE

Właściwości prozdrowotne konfitur z płatków róży pomarszczonej (Rosa rugosa)

A. Sławińska, E. Jabłońska-Ryś, W. Radzki, M. Michalak-Majewska, K. Skrzypczak, A. Ciołkowska, W. Gustaw: MORE

Wpływ diety na zmiany w zawartości wybranych pierwiastków w mózgach szczurów z rakiem sutka

D. Skrajnowska, B. Bobrowska-Korczak, M. Jankowska, A. Jagielska, A. Tokarz MORE

Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”

J. Rutkowska, A. Antoniewska, D. Baranowski, E. Rasińska MORE

Zawartość likopenu i potasu a jakość handlowa koncentratów pomidorowych

M. Piecyk, M. Orłowska, E. Worobiej MORE

Wpływ dodatku β-glukanu na jakość smażonych makaronów instant

A. Perczyńska, K. Marciniak-Łukasiak MORE

Wpływ składu chemicznego mleka w proszku na jego właściwości termiczne

E. Ostrowska-Ligęza, M. Wirkowska-Wojdyła, A. Górska, J. Bryś, Ł. Brągoszewski, R. Madyniak MORE

Ocena zawartości sodu i potasu w gotowych produktach spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci

M. Misztal-Szkudlińska, N. Tkaczyk, A. Chełmieniewicz, P. Szefer MORE

Wartość odżywcza i antyoksydacyjna produktów pszczelich

E. Majewska, J. Kowalska, B. Drużyńska, R. Wołosiak, D. Derewiaka, M. Ciecierska MORE

Wybrane fizykochemiczne wyróżniki jakości miodów nektarowych

E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak, B. Drużyńska, D. Derewiaka, M. Ciecierska MORE

Stabilność oksydacyjna i pojemność przeciwutleniająca wybranych olejów jadalnych

E. Kurzeja, M. Kimsa-Dudek, A. Synowiec-Wojtarowicz, M. Ocytko, M. Kuźmiak, K. Pawłowska-Góral MORE

Ocena jakości mikrobiologicznej wybranych deserowych produktów sojowych

A. Kukułowicz, P. Macierzyński MORE

Wpływ olejku z kolendry na wzrost bakterii kwasu mlekowego

M. Kozłowska, M.Ziarno, E. Gruczyńska, D. Kowalska, K. Tarnowska MORE

Identyfikacja kwasów tłuszczowych i steroli w czekoladach białych w aspekcie ich autentyczności

J. Kowalska, A. Gos, A. Miszkowska, D. Derewiaka, E. Majewska, B. Drużyńska, M. Ciecierska, R. Wołosiak MORE

3-chloropropan-1,2-diol i 2-chloropropan-1,3-diol w sosach sojowych i hydrolizowanych białkach roślinnych dostępnych na rynku krajowym

D. Kowalska, E. Gruczyńska, M. Kozłowska, K. Tarnowska, B. Kowalski MORE

Wpływ diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej na parametry wątrobowe szczurów szczepu Wistar żywionych dietą (LCHP)

R. B. Kostogrys, A. Manterys, M. Franczyk-Żarów, E. Maślak, I. Wybrańska MORE

Ocena wpływu diety z dodatkiem mięsa wzbogaconego w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) na parametry kości u myszy genetycznie zmodyfikowanych APOE/ LDLR–/–

R. B. Kostogrys, A. Manterys, M. Franczyk-Żarów, A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, M. Sady, I. Wybrańska MORE

Profil kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans w wybranych wyrobach cukierniczych, waflach i ciastkach

G. Kosewski, I. Bolesławska, J. Przysławski MORE

Napary z czarnej herbaty jako główne źródło związków polifenolowych w racjach pokarmowych studentów

W. Koch MORE

Słodycze jako źródło tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie

D. Kmiecik, M. Szopa, J. Kobus-Cisowska, M. Przeor, A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka MORE

Wybrane wyróżniki jakościowe soków mieszanych

S. Kalisz, I. Ścibisz, M. Mitek: MORE

Otrzymywanie substytutów tłuszczu mleka ludzkiego w jednoetapowej enzymatycznej acydolizie smalcu

E. Gruczyńska, D. Kowalska, K. Tarnowska, M. Kozłowska, B. Kowalski MORE

„Cukry dodane” w wybranych produktach spożywczych – Ocena analityczna i bromatologiczna

M. Grembecka, K. Brodzik, A. Hryniewiecka, M. Mróz, A. Szelążek, A. Lebiedzińska, P. Szefer MORE

Właściwości sorpcyjne układów βeta-laktoglobulina-palmitynian retinylu

A. Górska, K. Szulc, E. Ostrowska-Ligęza, M. Wirkowska-Wojdyła, J. Bryś MORE

Wpływ dodatku czosnku w produkcji frytek na zawartość akrylamidu i wybrane cechy jakościowe

M. Gertchen, A. Tajner-Czopek, A. Kita, E. Rytel, A. Pęksa, J. Miedzianka, M. Bronkowska, J. Wyka MORE

Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fi g suszonych

B. Drużyńska, B. Sieradzka, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak, D. Derewiaka, M. Ciecierska MORE

Bioaktywne składniki mineralne w polskich naturalnych wodach mineralnych udostępnianych do spożycia w opakowaniach jednostkowych

M. Drobnik, T. Latour, D. Sziwa MORE

Porównanie jakości tłuszczów występujących w smażonych produktach mięsnych przygotowywanych w warunkach domowych i pochodzących z restauracji typu fast food

D. Derewiaka,, K. Dasiewicz, J. Rutkowska, B. Drużyńska, M. Ciecierska, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak MORE

Zawartość witaminy B6 w wybranych suplementach diety i preparatach leczniczych

J. Czaja, K. Knyszewski, N. Martyniuk, A. Michalska, P. Szefer, A. Lebiedzińska MORE

Wstępna ocena jakości pszczelich miodów gatunkowych z terenu Warmii i Mazur

N. Chomaniuk, P. Przybyłowski, A. Wilczyńska MORE

Porównanie właściwości antyoksydacyjnych i zawartości kwasów organicznych w napojach fermentowanych otrzymanych przy pomocy grzybka tybetańskiego i herbacianego

J. Chłopicka, K. Foltyn, M. Miąsik, H. Bartoń MORE

Wpływ fermentacji mlekowej na aktywność antyoksydacyjną nasion i kiełków gryki (Fagopyrum esculentum)

J. Chłopicka, H. Bartoń, M. Fołta, A. Baster MORE

Zawartość hydroksymetylofurfuralu w konfiturach z płatków róży Rosa rugosa

A. Cendrowski, I. Ścibisz, M. Mitek MORE

Herbata jako źródło manganu w codziennej diecie człowieka

J. Brzezicha-Cirocka, M. Grembecka, P. Szefer MORE

Skład i rozmieszczenie kwasów tłuszczowych w triacyloglicerolach zamienników tłuszczu mleka kobiecego

J. Bryś, M. Wirkowska-Wojdyła, A. Górska, E. Ostrowska-Ligęza, M. Burek, K. Tarnowska MORE

Zawartość witaminy C w warzywach i owocach pochodzących z upraw konwencjonalnych i ekologicznych

B. Bobrowska-Korczak, A. Wójcik, A. Tokarz MORE

Wpływ manganu(II) na przebieg fermentacji mlekowej mąki żytniej

H. Bartoń, K. Indyka, M. Fołta, J. Chłopicka, E. Karczewska, I. Skiba-Kurek, A. Budak MORE

Spis treści/Contens

MORE

Bromatologia nr 3 do pobrania - całość

MORE

Okładka/Cover

MORE

Selen w organizmie człowieka – charakterystyka pierwiastka i potencjalne zastosowanie terapeutyczne

B. Klecha, B. Bukowska MORE

Afrodyzjaki w tradycyjnej kuchni śląskiej. Zapomniana legenda

R. Balwierz, A. Kurek-Górecka, Z. Dzierżewicz, D. Marciniak, A. Jasińska-Balwierz, J. Pluta, J. Mazur MORE

Znaczenie kwasów omega-3 i oleju rybnego w diecie

M. Kopeć, D. Głąbowski, M. Mazurek-Mochol, A. Pawlik MORE

Jak jeść zdrowo? Przegląd pokarmów obniżających ryzyko rozwoju miażdżycy

M. Kopeć, D. Głąbowski, M. Mazurek-Mochol, A. Pawlik MORE

Cechy jakości żywności a decyzje zakupowe polskich konsumentów soków owocowych

U. Balon, J. M. Dziadkowiec, T. Sikora MORE

Ocena częstości spożycia warzyw i owoców przez studentów Uniwersytetu Medycznego w Lublinie

E. Malczyk, Z. Całyniuk, M. Syc MORE

Ocena wartości energetycznej i zawartości wybranych składników odżywczych w dietach mężczyzn uczęszczających regularnie na siłownie

A. E. Charkiewicz, W. J. Omeljaniuk MORE

Ocena zdolności hamowania wzrostu S. aureus przez soki pozyskane z ananasów i mandarynek

I. Steinka MORE

Skład kwasów tłuszczowych w masłach i tłuszczach mieszanych

B. Paszczyk MORE

Wpływ obróbki wstępnej i zamrażania na zmiany zawartości związków odżywczych i azotanów(V) w korzeniach pietruszki

B. Wójcik-Stopczyńska, J. Czajka, P. Kiedos MORE

Żywność funkcjonalna w opinii osób regularnie uczęszczających na zajęcia sportowe. Cz. II. Ocena preferencji i motywów wyboru tej żywności

A. Filipiak-Florkiewicz, A. Florkiewicz, J. Filipek, W. Berski, I. Mentel, M. Dymińska-Czyż, M. Brzegowy MORE

Wpływ parametrów suszenia rozpyłowego na barwę proszków z czarnego bzu

K. Szulc, A. Lenart MORE

Właściwości f izykochemiczne powideł śliwkowych dostępnych na rynku

K. Toczek , P. Glibowski, E. Matyjaszczyk MORE

Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej niektórych jadalnych gatunków grzybów wielkoowocnikowych

J. Florczak, A. Karmańska, B. Karwowski MORE

Spis treści/Contens

MORE

Bromatologia nr 4 do pobrania - całość

MORE

Okładka/Cover

MORE