Żywność funkcjonalna w opinii osób regularnie uczęszczających na zajęcia sportowe.
Cz. I. Ocena poziomu wiedzy w zakresie żywności funkcjonalnej, jej składu oraz wpływu na organizm człowieka
A. Filipiak-Florkiewicz, A. Florkiewicz, J. Filipek, W. Berski, I. Mentel, M. Dymińska-Czyż
WIĘCEJ
Warzywa i owoce źródło witamin i składników mineralnych w diecie studentek dietetyki
A. Kucharska, N. Oleksiak, B. Sińska, M. Zegan, E. Michota-Katulska
WIĘCEJ
Ocena stanu odżywienia oraz zachowań żywieniowych studentów Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie
A. Kłos, A. Tomczak, K. Kłos, A. Kęska, J. Bertrandt
WIĘCEJ
Ocena jadłospisów w podwarszawskim domu opieki dla osób starszych
Spożycie wybranych produktów spożywczych oraz osoczowe stężenia wybranych witamin antyoksydacyjnych w grupie pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego
M. Karaźniewicz-Łada, A. K. Główka, J. Przysławski
WIĘCEJ
Wybrane zachowania prozdrowotne ludzi starszych z terenu Wielkopolski (badania wstępne)
A. Jędrusek-Golińska, K. Waszkowiak, K. Szymandera-Buszka, J. Kobus-Cisowska, D. Kmiecik, D. Górecka
WIĘCEJ
Substancje bioaktywne – szansa czy zagrożenie? opinie rodziców dzieci z alergią pokarmową (badania wstępne)
A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka, E. Jędrzejowska, K. Waszkowiak, D. Kmiecik, J. Kobus- Cisowska
WIĘCEJ
Sposób żywienia wybranej grupy młodych kobiet w aspekcie profi laktyki chorób układu krążenia
A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak, D. Gajewska
WIĘCEJ
Ocena jakości diety studentów w zależności od ich płci i wiedzy żywieniowej
G. Galiński, J. Czarnocińska, K. Zaborowicz
WIĘCEJ
Analiza postaw konsumentów wobec żywności wzbogacanej
A. Draszanowska, M. Karpińska-Tymoszczyk, M. Danowska-Oziewicz, L. Kurp, N. Kowalczyk
WIĘCEJ
Wpływ kierunku studiów na wybrane zachowania żywieniowe studentów trzech polskich uczelni
M. Danowska-Oziewicz, M. Karpińska-Tymoszczyk, L. Kurp, A. Draszanowska, B. Loba
WIĘCEJ
Ocena wiedzy konsumentów na temat zanieczyszczeń chemicznych w żywności
M. Ciecierska, M. Rękas, D. Derewiaka, B. Drużyńska, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak
WIĘCEJ
Poziom spożycia wybranych składników odżywczych w grupie studentów farmacji i dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu
Wpływ olejku z kolendry na wzrost bakterii kwasu mlekowego
M. Kozłowska, M.Ziarno, E. Gruczyńska, D. Kowalska, K. Tarnowska
WIĘCEJ
Identyfikacja kwasów tłuszczowych i steroli w czekoladach białych w aspekcie ich autentyczności
J. Kowalska, A. Gos, A. Miszkowska, D. Derewiaka, E. Majewska, B. Drużyńska, M. Ciecierska, R. Wołosiak
WIĘCEJ
3-chloropropan-1,2-diol i 2-chloropropan-1,3-diol w sosach sojowych i hydrolizowanych białkach roślinnych dostępnych na rynku krajowym
D. Kowalska, E. Gruczyńska, M. Kozłowska, K. Tarnowska, B. Kowalski
WIĘCEJ
Wpływ diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej na parametry wątrobowe szczurów szczepu Wistar żywionych dietą (LCHP)
R. B. Kostogrys, A. Manterys, M. Franczyk-Żarów, E. Maślak, I. Wybrańska
WIĘCEJ
Ocena wpływu diety z dodatkiem mięsa wzbogaconego w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) na parametry kości u myszy genetycznie zmodyfikowanych APOE/ LDLR–/–
R. B. Kostogrys, A. Manterys, M. Franczyk-Żarów, A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, M. Sady, I. Wybrańska
WIĘCEJ
Profil kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans w wybranych wyrobach cukierniczych, waflach i ciastkach
G. Kosewski, I. Bolesławska, J. Przysławski
WIĘCEJ
Napary z czarnej herbaty jako główne źródło związków polifenolowych w racjach pokarmowych studentów
Porównanie jakości tłuszczów występujących w smażonych produktach mięsnych przygotowywanych w warunkach domowych i pochodzących z restauracji typu fast food
D. Derewiaka,, K. Dasiewicz, J. Rutkowska, B. Drużyńska, M. Ciecierska, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak
WIĘCEJ
Zawartość witaminy B6 w wybranych suplementach diety i preparatach leczniczych
J. Czaja, K. Knyszewski, N. Martyniuk, A. Michalska, P. Szefer, A. Lebiedzińska
WIĘCEJ
Wstępna ocena jakości pszczelich miodów gatunkowych z terenu Warmii i Mazur
N. Chomaniuk, P. Przybyłowski, A. Wilczyńska
WIĘCEJ
Porównanie właściwości antyoksydacyjnych i zawartości kwasów organicznych w napojach fermentowanych otrzymanych przy pomocy grzybka tybetańskiego i herbacianego
J. Chłopicka, K. Foltyn, M. Miąsik, H. Bartoń
WIĘCEJ
Wpływ fermentacji mlekowej na aktywność antyoksydacyjną nasion i kiełków gryki (Fagopyrum esculentum)
J. Chłopicka, H. Bartoń, M. Fołta, A. Baster
WIĘCEJ
Zawartość hydroksymetylofurfuralu w konfiturach z płatków róży Rosa rugosa