PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Year
List of issues

Tłuszcz mlekowy w profilaktyce chorób dieto zależnych

G. Cichosz, H. Czeczot MORE

Częstość spożycia wybranych źródeł tłuszczu wśród studentek Uniwersytetu Rzeszowskiego w zależności od wskaźnika BMI

M. Gil, E. Głodek MORE

Ocena częstości spożycia wybranych źródeł błonnika pokarmowego wśród studentek Uniwersytetu Rzeszowskiego

E. Głodek, M. Gil MORE

Ocena częstości spożycia wybranych produktów i potraw oraz poziomu wiedzy na temat zdrowego odżywiania wśród studentów łódzkich szkół wyższych

A. Szczodrowska, W. Krysiakwyższych MORE

Stan odżywienia młodzieży w wieku 13–15 lat w aspekcie zagrożenia zespołem metabolicznym (ZM)

J. Wyka, D. Mazurek, A. Broniecka, E. Piotrowska, M. Bronkowska, J. Biernat MORE

Ocena podaży witaminy D i wapnia w racjach pokarmowych osób ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2

M. Bronkowska, K. Zatońska, K. Łoźna, J. Biernat MORE

Świadomość żywieniowa spożywania ryb i przetworów wśród mieszkańców województwa małopolskiego

E. Cieślik, A. Siembida, I. Cieślik, K. Zaglaniczna MORE

Rola estrogenów i czynników środowiskowych w raku prostaty

A. Guzik, E. Sawicka, A. Długosz MORE

Wykorzystanie przeciwgrzybowych właściwości szczepów bakterii fermentacji mlekowej do biokonserwacji żywności

K. Piasecka-Jóźwiak, M. Świątek, B. Chabłowska MORE

Bioaktywne składniki jaja kurzego – możliwości aplikacyjne w biokonserwacji mięsa oraz jego przetworów

A.M. Salejda, G. Krasnowska MORE

Specjacja fizyczna metali ciężkich w naparach kawy

R. Świetlik, M. Trojanowska MORE

Określenie wpływu stresu manganowego na zawartość pierwiastków śladowych w liściach pomidora (Lycopersicon esculentum Mill.)

T. Kleiber, T. Szablewski, K. Stuper-Szablewska, R. Cegielska-Radziejewska MORE

Ocena wpływu, na modelu zwierzęcym, zamiany sacharozy w diecie sukralozą (E 955) na wybrane tory metaboliczne ustroju

Z. Goluch-Koniuszy, M. Rygielska MORE

Ocena zawartości oraz porównanie właściwości fitokumulacyjnych niklu w wybranych roślinach leczniczych Doliny Słupi

A. Parzych MORE

Zawartość rtęci w grzybach wielkoowocnikowych z obszaru województwa zachodniopomorskiego

N. Mazurkiewicz, J. Podlasińska MORE

Reklama

MORE

Bromatologia nr 1 do pobrania - całość

MORE

Spis treści nr 1

MORE

Strona redakcyjna

MORE

Strona tytułowa

MORE

Strona redakcyjna

MORE

Alergie pokarmowe i alergeny żywności

M. Protasiewicz, A. Iwaniak: MORE

Biologicznie aktywne peptydy pochodzące z białek żywności jako czynniki prewencji wybranych chorób dietozależnych

J. Borawska, M. Darewicz, A. Iwaniak, P. Minkiewicz MORE

Zawartość dioksyn, furanów i polichlorowanych bifenyli w paszach i żywności

I. Cieślik, E. Cieślik MORE

Wpływ kumaryn na organizm człowieka

K. Bielawska, M. Malinowska, M. Cyuńczyk MORE

Ocena wpływu, na modelu zwierzęcym, zmiany składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na całkowity potencjał antyoksydacyjny osocza mierzony metodą FRAP

Z. Goluch-Koniuszy MORE

Porównanie wybranych elementów stylu życia i nawyków żywieniowych studentów polskich i słowackich

A. Broniecka, M. Habanova, E. Bator, J. Wyka, M. Bronkowska MORE

Wpływ warunków socjoekonomicznych na sposób żywienia i zwyczaje żywieniowe młodzieży 13–15-letniej z Wrocławia i okolic

E. Piotrowska, A. Broniecka, M. Frańczak, M. Bronkowska, J. Wyka, J. Biernat MORE

Mikroelementy w grzybach jadalnych zebranych w lasach województwa zachodniopomorskiego

M. Rajkowska-Myśliwiec, A. Pohoryło, M. Protasowicki MORE

Zastosowanie metody HPLC-ELSD i HPIC-CD do oceny składu chemicznego owoców pomidora szklarniowego

M. Bilek, N. Matłok, J. Gorzelany, J. Kaniuczak MORE

Wpływ jonów metali na barwę i zwartość β-karotenu w sterylizowanym przecierze marchwiowym

S. Przybylska MORE

Zawartość związków polifenolowych w wybranych gatunkach herbat zielonych

J. Cieślewicz, A. Grzelakowska MORE

Właściwości przeciwutleniające owoców wybranych odmian dyni piżmowej (Cucurbita moschata Duch.)

A. Telesiński, M. Płatkowski, D. Jadczak MORE

Ocena profilu kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans w serach twarogowych

B. Paszczyk MORE

Kwasy tłuszczowe i izomery trans w serkach twarogowych do smarowania pieczywa

B. Paszczyk MORE

Fatty acid profile and fat content in selected types of mustards

L. Łyczko, Z. Walczak, M. Starzycki MORE

Skład kwasów tłuszczowych orzechów i nasion dostępnych aktualnie w handlu w kontekście prozdrowotnych zaleceń żywieniowych

J. Biernat, M. Drzewicka, K. Łoźna, J. Hyla, M. Bronkowska, H. Grajeta MORE

Bromatologia nr 2 do pobrania - całość

MORE

Spis treści nr 2/2014

MORE

Strona redakcyjna

MORE

Strona tytułowa

MORE

Strona tytułowa

MORE

Strona redakcyjna

MORE

Spis treści nr 3/2014

MORE

Bromatologia nr 3 do pobrania - całość

MORE

Interakcje z lekami – istotnym wskazaniem suplementacji diety witaminą B12

J. Biernat, M. Bronkowska: MORE

Stopień realizacji zapotrzebowania organizmu na wybrane składniki mineralne i witaminy w dietach redukcyjnych opublikowanych w czasopismach dla kobiet

E. Bator, M. Bienkiewicz, J. Chlebowska, M. Bronkowska: MORE

Zawartość składników mineralnych w czekoladach mlecznych

K. Pokorska-Niewiada, S. Watrak, M. Protasowicki MORE

Wybrane składniki odżywcze grzybów dziko rosnących uszaka bzowego (Hirneola auricula judae), boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus) i zimówki aksamitnotrzonowej (Flammulina velutipes)

J. Florczak, J. Chudy, M. Barasińska, B. Karwowski MORE

Wykorzystanie kultur starterowych i inuliny do otrzymywania zakwasowego pieczywa pszennego o cechach funkcjonalnych i obniżonej wartości energetycznej

K. Piasecka-Jóźwiak, J. Rozmierska, D. Kotyrba MORE

Zmiany jakości napoju grejpfrutowego w czasie przechowywania

G. Jaworska, E. Gwóźdź, K. Pogoń, M. Klimek MORE

Jakość sensoryczna kapusty pekińskiej w zależności od warunków przechowywania

A. Wrzodak, M. Grzegorzewska: MORE

Zawartość anionów nieorganicznych w wodzie pitnej ujęć indywidualnych z terenu Podkarpacia

M. Bilek, S. Lachowicz, J. Kaniuczak MORE

Porównanie czystości mikrobiologicznej czyszczonych i nieczyszczonych owoców z wybranych punktów handlowych na terenie Krakowa

A. Lenart-Boroń, A. Pawłowska MORE

Wpływ produktów przemiału orzeszków gryki dodawanych do diet zbilansowanych na absorpcje pozorne wapnia i fosforu u szczurów Wistar

D. Orzeł , M. Żmijewski, M. Bronkowska , M. Styczyńska MORE

Wpływ preparatu skrobi opornej RS4 dodawanego do diet o zróżnicowanej zawartości białka i żelaza na zawartość składników mineralnych w kościach i sierści szczurów

D. Figurska-Ciura, A. Gruszka, D. Orzeł, M. Styczyńska, K. Łoźna, A. Gryszkin, J.Biernat MORE

Ocena modyfikowalnych czynników ryzyka rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej w badanej grupie kobiet po 45-tym roku życia

J. Sadowska, A. Kujawa MORE

Właściwości fizykochemiczne i profil teksturometryczny jogurtów wzbogaconych cytrynianem wapnia

K. Szajnar, A. Znamirowska, M. Pawlos, D. Kalicka MORE

Kwasy tłuszczowe i izomery trans w pieczywie

B. Paszczyk, M. Polak-Śliwińska, E. Tońska MORE

Spis treści/Contens

MORE

Bromatologia 4-2015 całość

MORE