PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Year
List of issues

Oznaczanie zawartości mikroelementów w wieloskładnikowych herbatkach ziołowych

B. Sperkowska, G. Bazylak: MORE

Ocena jakości wybranych soków pomarańczowych

B. Pyryt, D . W i 1 k o w s k a MORE

Profil składników odżywczych w dietach małych dzieci pijących i niepijących mleko

H. Weker, M. Barańska, H. Dyląg, A. Riahi , M. Wiech , M. Strucińska ,P. Kurpińska , G. R o wieka , W. Klemarczyk MORE

Możliwości wyeliminowania dodatku żółtka jaja kurzego z wyrobów kruchych

A. Żbikowska, M. Kowalska, K. Marciniak-Łukasiak MORE

Wpływ zmian temperatury przechowywania na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu w odmianowych i wielokwiatowych miodach pszczelich

A. Śliwińska, A. Przybylska, G. Bazylak MORE

Ocena pobrania wapnia, magnezu, sodu i potasu z całodziennymi racjami pokarmowymi studentów z uwzględnieniem suplementacji

Z. Marzec, A. Marzec, L. Wyszogrodzka-Koma, A. Buczek MORE

Ocena wartości odżywczej i kalorycznej jadłospisu dla dorosłych z cukrzycą typu II proponowanego w jednej z poradni diabetologicznych na terenie województwa mazowieckiego

W. Ż y n g i e l, M . Trzuskowska MORE

Ocena pobrania miedzi z całodobowymi racjami pokarmowymi i suplementami w grupie studentów lubelskich uczelni

W. Koch, Z. Marzec MORE

Wpływ preparatów skrobi opornych dodawanych do diet zwierząt doświadczalnych na absorpcje pozorne wapnia i fosforu

D. Orzeł, T. Zięba, M. Bronkowska, M. Styczyńska, J. Biernat MORE

Ocena zanieczyszczenia wybranych win kadmem i ołowiem

M. Grembecka, A. Kaliś, P. Szefer MORE

Ocena aktywności przeciwbakteryjnej oregano (Origanum vulgare L.)

E. Hać-Szymańczuk, E. Lipińska, O. Grzegrzółka: MORE

Wpływ rodzaju dodatku i temperatury ekstruzji na zawartość akrylamidu w chrupkach kukurydzianych

E. Rytel. A. Tajner-Czopek, A. Pęksa, A. Kita, J. Miedzianka MORE

Wpływ parametrów obróbki termicznej na zawartość akrylamidu w wybranych przetworach ziemniaczanych

A. Taj ne r-C zo p e k, E. Rytel, A. Kita, A. Pęksa, J. Miedzianka MORE

Makroelementy w całodziennych racjach pokarmowych uczennic ze szkół policealnych m. Białegostoku

J. Ustymowicz-Farbiszewska, B. Smorczewska-Czupryńska, J. Fiłon, E. Zawadzka, J. Karczewski MORE

Ocena żywienia młodzieży dwóch typów szkół licealnych z Augustowa (woj. podlaskie) w oparciu o podaż podstawowych składników odżywczych

B. Smorczewska- Czupryńska, J. Ustymowicz- Farbiszewska, E. Granacka, J. Karczewski MORE

Hamowanie aktywności katepsyny D i katepsyny E przez ekstrakty z nasion

A. Karwowska, E. Grzegorczyk, A. Worowska, J. Fiłon, J. Karczewski: MORE

Zawartość kadmu w produktach zbożowych dostępnych w sprzedaży detalicznej w województwie podlaskim

J. Fiłon, A. Karwowska, J. Karczewski MORE

Ocena spełnienia wymagań dotyczących nadzoru nad krytycznymi punktami kontroli przez przedsiębiorstwa należące do łańcucha żywnościowego

A. Szkieł MORE

Dodatkowe wymagania dla laboratoriów zakładowych mających udział w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności

J. Wierzowiecka MORE

Badanie zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej ekstraktów z roślin przyprawowych podczas ich przechowywania

M. Kozłowska, I. Ścibisz MORE

Skład chemiczny marchwi białej W hi te Satin FI świeżej i mrożonej

B. Wronowska, R. Zadernowski MORE

Dobór parametrów ekstrakcji kwasów organicznych z kiełków gryki

J. Dobrowolska-Iwanek, J. Chłopicka, K. Wojtal MORE

Analiza nawyków żywieniowych pacjentek Sanatorium Wojskowego w Krynicy-Zdroju

E. Mędrela - Ku der, K. Zwolińska-Mirek MORE

Zastosowanie spektroskopii FT-IR do identyfikacji wybranych napojów spirytusowych

K. Sujka, M. R,eder, P. Koczoń MORE

Soki i nektary owocowe źródłem witaminy C

A. Lebiedzińska, J. Czaja, K. Petrykowska, P. Szefer MORE

Zmiany jakości mikrobiologicznej soków marchwiowych podczas próby przechowalniczej

I. Gientka, A. Chlebowska-Śmigiel, K. Sawikowska MORE

Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produktach mięsnych wędzonych oznaczona metodą GC-MS

M. Ciecierska, M. Obiedziński MORE

Charakterystyka tłuszczów występujących w wybranych batonach zbożowych

D. Derewiaka, J. Górska MORE

Charakterystyka tłuszczów występujących w wybranych batonach zbożowych

D. Derewiaka, J. Górska MORE

Strawność skrobi i skład chemiczny nasion bobu ( Vicia Faba) poddanych obróbce termicznej

M. Piecyk, E. Worobiej, B. Drużyńska, R. Wołosiak MORE

Badania zawartości metyloksantyn w naparach wybranych herbat

A. Stachelska-Wierzchowska, A. Knasiak MORE

Wpływ wybranych czynników dietetycznych na aktywność A6-desaturazy w mikrosomach wątrobowych szczurów

A. Stawarska, A. Tokarz, T. Seweryn MORE

Ocena zawartości chlorowodorku chininy w napojach bezalkoholowych typu tonik

A. Czajkowska, B. Bartodziej ska, M. Gajewska MORE

Ocena sposobu odżywiania się kobiet aktywnych fizycznie w wieku 20-40 lat

A. Gogojewicz, Z. Kasprzak, Ł. Pilaczyńska-Szcześniak MORE

Ocena sposobu odżywiania się kobiet aktywnych fizycznie w wieku 20-40 lat

A. Gogojewicz, Z. Kasprzak, Ł. Pilaczyńska-Szcześniak MORE

Ocena zawartości toksycznych pierwiastków śladowych w wodach leczniczych

J. Biernat, J. Michalczyk, K. Łoźna, M. Styczyńska MORE

Badanie aktywności przeciwdrobnoustrojowej żywności typu tempeh

A. Chlebowska-Ś migiel, I. Gientka, K. Mroczek MORE

Badanie aktywności przeciwdrobnoustrojowej żywności typu tempeh

A. Chlebowska-Ś migiel, I. Gientka, K. Mroczek MORE

Wpływ pHna zdolność wiązania cholekalcyferolu przez p-laktoglobulinę

A. Górska, E. Ostrowska-Ligęza, M. Wirków ska, J. Bryś MORE

Ocena skuteczności wiązania magnezu przez biomasę Candida Utihs Atcc 9950 oraz ściany komórkowe tych drożdży

L. Stasiak-Różańska, S. Błażejak MORE

Wpływ suplemantacji podłoża hodowlanego biotynąna jej zawartość w biomasie komórkowej drożdży

E. Lipińska, E. Hać-Szymańczuk, J. Roman MORE

Charakterystyka lipidów strukturyzowanych otrzymanych na drodze przeestryfikowania tłuszczu mlecznego i koncentratu oleju rybiego

J. Bryś, M. Wirkowska, A. Górska, E. Ostrowska-Ligęza, K. Żubrżycka MORE

Liście komosy ryżowej (Chenopodium Quinoa Willd) jako źródło naturalnych inhibitorów oksydazy ksantynowej

U. Gawlik-Dziki, M. Świeca, D. Dziki, B. Baraniak, J. Tomiło MORE

Kiełki brokułu jako źródło potencjalnie bioprzyswajalnych antyoksydantów

M. Świeca, U. Gawlik-Dziki, D. Dziki, B. Baraniak MORE

Zawartość likopenu i właściwości przeciwutleniające wybranych ketchupów łagodnych

D. Kowalczyk, B. Baraniak MORE

Zawartość popiołów w wybranych herbatach ekspresowych

H. Łuczak, M. Jeżewska, M. Białas, M. Kulczak MORE

Zawartość popiołów w wybranych herbatach ekspresowych

H. Łuczak, M. Jeżewska, M. Białas, M. Kulczak MORE

Ocena aktywności przeciwutleniającej ziela skrzypu polnego (Herba Equiseti

K. Przygoński, Z. Zaborowska, E. Wojtowicz, B. Dziarska MORE

Ocena składu chemicznego i jakości sensorycznej chrupek fasolowo-kukurydzianych z wybranymi dodatkami smakowym

M. Kulczak, M. Jeżewska, I. Błasińska, E. Korbas MORE

Ocena zawartości chlorku sodowego w wybranych koncentratach spożywczych

M. Śmiechowska, E. Pawlaczyk MORE

Wybrane wyróżniki jakości decydujące o atrakcyjności napojów mlecznych z dodatkiem ekstraktów kawy

P. Dmowski, A. Platta MORE

Wybrane wyróżniki jakości decydujące o atrakcyjności napojów mlecznych z dodatkiem ekstraktów kawy

P. Dmowski, A. Platta MORE

Zastosowanie obróbki enzymatyczno-mikrobiologicznej w kształtowaniu zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych

M. Gumienna, A. Szwengiel, M. Lasik, Z. Czarnecki MORE

Biostatyczne właściwości herbat wieloskładnikowych

I. Steinka MORE

Wpływ obróbki cieplnej i dodatku białka sojowego na wybrane wskaźniki jakości wyrobów z mięsa wieprzowego

M. Danowska-Oziewicz, M. Karpińska-Ty moszczyk MORE

Wpływ dodatku modyfikowanych skrobi kukurydzianych na jakość wyrobów z mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie

M. Karpińska-Ty moszczyk, M. Danowska-Oziewicz MORE

Wpływ dodatku przeciwutleniaczy i obróbki cieplnej na jakość wyrobów z mięsa indyczego

M. Karpińska-Tymoszczyk, M. Danowska-Oziewicz MORE

Określenie procentowego udziału kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka klaczy

S. Kacprzak, R. Pietrzak-Fiećko, B. Felkner-Poźniakowska, M. Gałgowska, D. Wójcik MORE

Ekstraktywność składników bioaktywnych w procesie otrzymywania nalewki z pigwy

A. Narwojsz, E.J. Borowska, J. Borowski, B. Piłat MORE

Hydroliza enzymatyczna białka mleka i jego przetworów w warunkach in vitro

G. Pokorska-Lis, A. Tokarz, P. Dębek MORE

Wpływ suplementacji jonów miedzi i resweratrolu na zawartość składników mineralnych w sierści szczurów z wyindukowanym chemicznie nowotworem gruczołu sutkowego

D. Skrajnowska, B. Bobrowska, M.Wereszczyńska, A. Tokarz MORE

Geny H-RAS1 i K-RAS1 jako potencjalne markery w raku piersi

B. Bobrowska-Korczak, D. Skrajnowska, A. Tokarz MORE

Niestabilność mikrosatelitarna jako potencjalny marker do badań nutrigenomicznych

B. Bobrowska-Korczak, D. Skrajnowska, A. Tokarz, K. Szpaderska MORE

Wpływ sprzężonych dienów kwasu linolowego na dynamikę procesów peroksydacji lipidów w warunkach procesu nowotworowego

A. Białek, A. Tokarz MORE

Gotowość konsumentów do spożywania żywności typu Light

M. Jeżewska-Zychowicz, M. Jeznach, M. Kosicka-Gębska MORE

Sposób żywienia osób z Hypercholesterolemia stosujących odpowiednią dietę i niestosujących diety

E. Sygnowska, A. Waśkiewicz MORE

Ocena stanu zdrowia i odżywienia osób w wieku powyżej 75 lat w populacji polskiej. Badanie WOBASZ-SENIOR

A. Waśkiewicz, E. Sygnowska, G. Broda MORE

Sposób żywienia pacjentów zgłaszających się do gabinetu dietetycznego

J. Gruszka, E. Malczyk MORE

Wiązanie selenu przez drożdże paszowe Candida Utilis ATCC 9950

M. Kieliszek, S. Błażej ak, R. Jędrzejczak MORE

Ocena towaroznawcza syropów malinowych

B. Drużyńska, K. Plewka MORE

Porównanie działania przeciwdrobnoustrojowego olejków eterycznych Manuka (Leptospermum Scopańnm) i Kanuka (Kiinzeci Ericoides)

M. Gniewosz, A. Stobnicka, E. Adamska MORE

Parametry fizykochemiczne jednosmakowych deserów owocowych dla dzieci i niemowląt

E. Majewska, J. Kowalska, M. Marcińska MORE

Obniżenie zawartości hydroksyproliny w ścianie tętniaka aorty - wskazanie do suplementacji askorbinianu

R. Łapiński, M. Siergiejuk, A. Worowska, M. Gacko MORE

Termostabilność peptydaz i inhibitorów peptydaz nasion roślin spożywanych przez człowieka

M. Siergiejuk, M. Gacko MORE

Właściwości przeciwutleniające różnych rodzajów herbat czarnych

E. Worobiej, K. Tyszka MORE

Zawartość flawonoidów w jadalnych grzybach leśnych

1. Mirończuk-Chodakowska, A. Witkowska, M. E. Zujko MORE

Sposób żywienia a ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego wśród kobiet w wieku 40 - 73 lat. Cz. I: Podstawowe składniki odżywcze, sacharoza, błonnik

K. M. Terlikowska, B. Dobrzycka, A. Witkowska, M. E. Zujko MORE

Częstotliwość spożycia produktów typu fast food przez młodzież męską

J. Wyka, E. Grochowska - Niedworok, E. Malczyk, M. Misiarz, N. Szczęsna MORE

Wiedza żywieniowa rodziców oraz występowanie nadwagi i otyłości wśród dzieci w wieku szkolnym

J. Wyka, E. Grochowska - Niedworok, E. Malczyk, M. Misiarz, K. Hołyńska MORE

Ocena pobrania akryloamidu z dietą przez młodzież nyskich liceów ogólnokształcących

E. Malczyk, E. Grochowska-Niedworok, J. Wyka, M. Misiarz, M. Kacprzak MORE

Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w dziennej racji pokarmowej osób z Nysy i okolic

E. Grochowska-Niedworok, M. Misiarz, J. Wyka, E. Malczyk, B. Całyniuk, A. Mamala MORE

Wzbogacanie tłuszczu mlecznego w kwasy n-3 na drodze przeestryfikowania enzymatycznego

M. Wirkowska, J. Bryś, A. Górska, E. Ostrowska-Ligęza, K. Zubrzycka MORE

Badanie wpływu fermentacji mlekowej i kiełkowania na uwalnianie związków fenolowych z połączeń nierozpuszczalnych w ziarnie zbóż

I. Konopka, A. Faron, M. Tańska MORE

Porównanie jakości wybranych soków marchwiowych i pomidorowych

R. Wołosiak, K. Miłosz MORE

Wpływ światła o różnej długości fal na rozwój roślin i wybrane parametry biochemiczne na przykładzie rzeżuchy (Lepidium Sativum) i gorczycy. (Sinapis.■ A Ibdy

M. Kusior, M. Krośniak,J. Chłopicka, P. Zagrodzki MORE

Stężenie wybranych składników mineralnych w sokach jabłkowych z uprawy konwencjonalnej i ekologicznej

P. Zagrodzki, M. Krośniak, K. Pazdan, J. Piotrowicz, M. Gąstoł MORE

Ocena zachowań żywieniowych młodzieży uprawiającej sporty wysiłkowe, na przykładzie pływania

R. Zabrocki, R. Kaczyński MORE

Słone przekąski w diecie młodych konsumentów

M. Kosie ka-Gębska, J. Gębski MORE

Właściwości przeciwpleśniowe supernatantów z hodowli bakterii fermentacji mlekowej

J. Roman, E. Lipińska MORE

Porównanie przeciwdrobnoustrojowej aktywności etanolowego i wodnego ekstaktu z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.)

M. Gniewosz, K. Kraśniewska, Z. Węglarz, J. L. Przybył MORE

Wpływ składu kompleksów [3 - Laktoglobuliny z witaminą D, na przebieg krzywych DSC

A. Górska, E. Ostrowska - Ligęza, J. Bryś, M. Wirkówska MORE

Wpływ nawyków żywieniowych i suplementów diety na spożycie witaminy C

K. Mystkowska, R. Markiewicz-Żukowska, E. Karpińska, A. Puścion, M. H. Bora w ska MORE

Wpływ nawyków żywieniowych i palenia papierosów na stężenie cynku w surowicy krwi kobiet z chorobą Hashimoto

M.H. Borawska, R. Markiewicz-Żukowska, M. Dziemianowicz, K. Socha, J. Soroczyńska MORE

Ocena spożycia żywności typu „fast food" oraz napojów energetyzujących i alkoholu wśród grupy studentek Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

E. Bartosiuk, R. Markiewicz-Żukowska, A. Puścion, K. Mystkowska MORE

Stężenie wapnia w surowicy krwi osób starszych

R. Markiewicz-Żukowska MORE

Ocena zawartości kadmu i ołowiu w naturalnych miodach pszczelich z regionu Podlasia

M.H. Borawska, K. Socha, J. Soroczyńska, I.M. Winiarska, A. Pełszyńska MORE

Ocena zawartości cvnku w ziołowych suplementach diety

K. Socha, M. H. Borawska, J. Soroczyńska, R. Markiewicz- Żukowska MORE

Wpływ nawyków żywieniowych na gromadzenie tkanki tłuszczowej u studentek Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

E. Karpińska, R. Markiewicz-Żukowska, K. Socha, A. Puścion, K. Mystkowska, M. H. Borawska MORE

Analiza zachowań nabywczych konsumentów płatków śniadaniowych oraz deklaracji żywieniowych zamieszczonych na etykietach tych produktów

K. Ratusz, M. Wirkowska MORE

Wpływ procesu suszenia na właściwości rekonstytucyjne kompleksów B-laktoglobuliny z cholekalcyierolem

K. Szulc, A. Górska MORE

Właściwości antyoksydacyjne wybranych produktów fermentacji mlekowej

H. Bartoń, M. Fortuna, M. Fołta MORE

Wstępne badania zawartość ołowiu i kadmu w całodziennych racjach pokarmowych studentów Szkoły Głównej Służby Pożarniczej (SGSP)

A. Kłos, J. Bertrandt , M . Długaszek , W. Szymańska MORE

Ocena barwy jogurtów naturalnych

A. Rój, P. Przybyłowski MORE

Ocena barwy napojów energetyzujących

A. Rój, P. Przybyłowski MORE

Źródła fosforu w diecie a ryzyko powikłań mineralnych i kostnych u osób z przewlekłą chorobą nerek

L. Kozłowska MORE

Poziom wiedzy na temat specyficznych zaburzeń odżywiania w wybranych grupach populacyjnych

J. Myszko w ska-Ryciak, W. Leśniak, A. Harto n, D. Gajewska, S . Bawa MORE

Podaż wapnia z produktów mlecznych w diecie kobiet po 60 roku życia

D. Włodarek, A. Sobocińska, D. Głąbska MORE

Wybrane wskaźniki przemiany lipidowej i węglowodanowej u kobiet z nadwagą i otyłością w różnym wieku

E. Lange, B. Tymolewska-Niebuda, J. Krusiec MORE

Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz ryzyka wystąpienia zaburzeń odżywiania u młodzieży licealnej w wieku 16-20 lat

S. H. Bawa, M. Tołubińska, J. Myszkowska - Ryciak, A. Flarton, D. Gajewska MORE

Zawartość tokoferoli w tuszkach oraz zalewach wybranych konserw rybnych

M. Łątko w ska, R. Wołosiak MORE

Ocena wpływu sytuacji społeczno-ekonomicznej na występowanie centralnego otłuszczenia na podstawie wskaźnika talia-do-wysokości u młodzieży z małych miast i wsi w wieku 13-18 lat. Projekt POLYSES

A. Długosz, E. Niedźwiedzka, T. Długosz, L. Wądołowska MORE

Realizacja projektu dotyczącego narażenia na wybrane substancje chemiczne w żywności (FACET)

A. Walkiewićz, I. Traczyk MORE

Obecność potencjalnych alergenów w wybranej grupie gotowych dań dla niemowląt

J. Stankiewicz MORE

Próby oceny jakości mikrobiologicznej rynkowych olejów tłoczonych na zimno

M. Wroniak, E. Lipińska, S. Błażejak MORE

Wpływ obróbki hydrotermicznej nasion na właściwości fasolowego tempeh

M. Kuligowski, J. Nowak MORE

Właściwości przeciwutleniające przypraw na przykładzie pieprzu czarnego Piper Nigrum L

J. Newerli - Guz MORE

Oznaczanie zawartości flawonoidów i fenolokwasów w odmianowych miodach pszczelich

A. Wilczyńska MORE

Charakterystyka chemiczna różnych odmian rokitnika

B. Piłat, R. Zadernowski A. Bieniek MORE

Występowanie Vibrio parahaemolyticus w krewetkach pakowanych różnymi metodami

A. Kukułowicz MORE

Wybrane parametry jakości kisieli zwykłych o smaku cytrynowym

B. Borkowska, K. Won tor MORE

Wpływ spożycia składników mineralnych z dietą oraz aktywności fizycznej na stan mineralny organizmu studentek

A. Puścion, R. Markiewicz- Żukowska, E. Karpińska, K. Mystkowska, M. H. Borawska MORE

Wpływ spożycia składników mineralnych z dietą oraz aktywności fizycznej na stan mineralny organizmu studentek

A. Puścion, R. Markiewicz- Żukowska, E. Karpińska, K. Mystkowska, M. H. Borawska MORE

Ocena występowania konserwantów w żywności na rynku warszawskim

K. Ratusz, M. Maszewska MORE

Ocena właściwości fizykochemicznych serków homogenizowanych dostępnych na rynku lubelskim

B. Sołowiej MORE

Zawartość witaminy C i polifenoli oraz potencjał antyoksydacyjny zaplanowanych dla osób aktywnych fizycznie potraw - sałatki z grillowanym kurczakiem oraz spaghetti z pomidorami i parmezanem

M. Gacek, B. Frączek, M. Morawska MORE

Wpływ suplementacji monohydratem kreatyny diety mężczyzn uprawiających sporty siłowe

M. Nastaj MORE

Walidacja oznaczania wybranych eikozanoidów metodą LC-MS/MS

M. Jelińska, I. Gielecińska, H. Mojska. A. Tokarz MORE

Walidacja oznaczania wybranych eikozanoidów metodą LC-MS/MS

M. Jelińska, I. Gielecińska, H. Mojska. A. Tokarz MORE

Ocena spożycia wybranych składników mineralnych przez młodzież w wieku licealnym

A. Hartón, A. Gałązka, D. Gajewska. S. Bawa, J. Myszkowska-Ryciak MORE

Analiza wpływu diet modelowych na wartość ciśnienia tętniczego krwi - badania pilotażowe

D. Gajewska, U. Jaworska, S. Bawa, J. Myszkowska-Ryciak, A. Hartón MORE

Ocena spożycia wybranych składników mineralnych wśród młodzieży akademickiej miasta Poznania

A. Kaźmierczak., I. Bolesławska, A. Główka, M. Dzięcioł, J. Przysławski MORE

Wartość energetyczna oraz poziom spożycia podstawowych składników odżywczych w grupie mężczyzn w wieku 55-64 lat zamieszkałych w Białymstoku

A. E. Charkiewicz, B. Poniatowski, A. Szpak MORE

Wpływ procesów technologicznych na zmiany potencjału antyoksydacyjnego i parametry barwy soków jabłkowych

A. Synowiec-Wojtarowicz, A. Kudelski, A. Bielińska, W. Gibas, M. Musik, K. Pawlowska-Góral MORE

Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ziół pod wpływem sterylizacji parowej i przechowywania

E. Kurzeja, M. Stec, M. Ki ryk, B. Mały, K. Misiek, A. Sołujan MORE

Ocena wpływu obróbki termicznej na stężenie fiawonoidów i polifenoli w sokach z różnych odmian kapusty

A. Kudelski, A. Synowiec-Wojtarowicz, B. Kliś, M. Kuźmiak, K. Pawłowska-Góral MORE

Całkowity potencjał antyoksydacyjny wybranych produktów spożywanych przez 50-letnich mieszkańców Wrocławia w 2008 roku

R. Ilow, B. Regulska-Ilow, D. Misiewicz, D. Różańska, A. Kowalisko, J. Biernat MORE

Oszacowanie całkowitego potencjału antyoksydacyjnego wybranych produktów spożywanych przez studentów Akademii Medycznej we Wrocławiu w latach 2005-2007

R. Ilow, B. Regulska-Ilow, D. Różańska, S. Tangermann, H. Grajeta MORE

Wpływ parametrów parzenia na zawartość kofeiny w naparze Yerba Mate

B. Kruszewski, A. Jakóbiak, A. Jasiczek, B. Wieczorek, D . Niemczuk MORE

Zawartość żelaza w mleku kobiecym i mleku innych ssaków

E. Stasiuk, P. Przybyłowski MORE

Zależność między matczynym BMI kobiet spożyciem błonnika i tłuszczu w czasie ciąży a masą urodzeniową noworodka

K.E. Przybyłowicz, K. Janiszewska, M. Przybyłowicz, M. Grzybiak MORE

Porównanie właściwości sorpcyjnych wybranych rodzajów skrobi

A. Ocieczek, M. Ruszkowska, P. Palich MORE

Preferencje i czynniki wyboru w zakresie spożycia mleka i produktów mlecznych wśród studentek poznańskich uczelni wyższych

J. Przysławski, A. Główka, I. Bolesławska, A. Kaźmierczak, M . Dzięcioł MORE

Postawy i zachowania konsumentów wobec żywności prozdrowotnej

W. Kozi rok, A. Baumgart, E. Babicz - Zielińska MORE

Eating habits and frequency of physical activity in hypertonic patients

J. Jurikova, E. Novotna, M. Śitinova MORE

Pobranie z dietą intensywnych substancji słodzących w wybranej grupie młodzieży w wieku 16-18 lat

E. Wierzbicka, F. Kowalczyk, A. Brzozowska MORE

Pobranie z dietą intensywnych substancji słodzących w wybranej grupie młodzieży w wieku 16-18 lat

E. Wierzbicka, F. Kowalczyk, A. Brzozowska MORE

Ocena jakości mikrobiologicznej żywności w Unii Europejskiej w oparciu o doniesienia RASFF

E. Maćkiw, H. Ścieżyńska, K. Pawłowska, Ł. Mąka MORE

Dystrybucja podskórnej tkanki tłuszczowej dziewcząt w relacji do przedstartowej redukcji masy ciała

K. Janiszewska, K.E. Przybyłowicz, A. Danielewicz MORE

Dystrybucja podskórnej tkanki tłuszczowej dziewcząt w relacji do przedstartowej redukcji masy ciała

K. Janiszewska, K.E. Przybyłowicz, A. Danielewicz MORE

Ocena stanu wiedzy uczniów szkół policealnych na temat dodatków do żywności

A. Kościołek., M Hart man., K Spiołek., J.Kania, K. Pawłowska-Góral MORE

Ocena stanu wiedzy uczniów szkół policealnych na temat dodatków do żywności

A. Kościołek., M Hart man., K Spiołek., J.Kania, K. Pawłowska-Góral MORE

Ocena zawartości wybranych witamin i składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych grupy kobiet z zaburzeniami płodności

L. Górna, E. Drabówicz, J. Przysławski MORE

Wpływ kawy i herbaty na wartości wskaźników białkowych oraz ciśnienia krwi i tętna dorosłych osób

J. Ciborska, J. Kłobukowski MORE

Wpływ kawy i herbaty na wartości wskaźników białkowych oraz ciśnienia krwi i tętna dorosłych osób

J. Ciborska, J. Kłobukowski MORE

Akryloamid w żywności - ocena ryzyka dla zdrowia człowieka

H. Mojska MORE

Metody prowadzenia ciasta a jakość pieczywa pszenno- owsianego

A. Kawka, M. Sołtysiak MORE

Częstotliwość spożycia wybranych produktów bogatych w przeciwutleniacze przez studentów wyższych uczelni województwa małopolskiego

R. Bieżano wska - Kopeć, A. Stańczyk, A. Kopeć, T. Leszczyńska MORE

Ocena wiedzy rodziców w zakresie wpływu nieprawidłowych zachowań żywieniowych na rozwój otyłości prostej u dzieci

A. Platta, A. Martul MORE

Ocena zwyczajów żywieniowych wybranych uczniów w wieku 13 - 16 lat uczęszczających do Gimnazjum nr 2 w Bytowie

A. Platta, E. Babicz-Zielińska, M. Cyra MORE

Ocena wybranych parametrów antropometrycznych wśród młodzieży akademickiej Poznania

A. Kaźmierczak, I. Bolesławska, A. Główka, M. Dzięcioł, J. Przysławski MORE

Ocena zawartości i potencjalnej biodostępności składników mineralnych z żywności dla diabetyków

Z. Krejpcio, J. Suliburska, A. K. Hyżyk, S. Dyba, A. Grochowicz MORE

Wpływ związków czynnych z ziela tymianku na wartość odżywczą oleju z pestek winogron podczas jego ogrzewania

M. Stec, E. Kurzeja, I. Mazurek, K. Pawłowska-Góral MORE

Wykorzystanie tłuszczów do przygotowania potraw smażonych w warunkach domowych

R. Korzeniowska-Ginter, E. Czarniecka-Skubina MORE

Ocena wpływu dihydrochalkonów obecnych w jabłkach na aktywność metaboliczną komórek

A. Kościołek, E. Kurzeja. K. Pawłowska-Góral MORE

Wpływ dodatku białek sojowych oraz amarantusa na jakość batonów zbożowych

K. Marciniak-Łukasiak, A. Żbikowska, O. Lisiecka MORE

Analiza zmiany składu surowcowego oraz procesu aglomeracji na właściwości przeciwutleniające kakao instant

J. Kowalska, E. Majewska, A. Ochocka MORE

Skwalen i kwasy tłuszczowe przechowywanych produktów amarantusowych

S. Czaplicki, D. Ogrodowska, R. Zadernowski MORE

Zmiany wartości odżywczej oleju z pestek winogron pod wpływem świeżego ziela tymianku

M. Stec, E. Kurzeja, I. Mazurek, K. Pawłowska-Góral MORE

Prof. dr hab. n. farm. Henryk Gertig (1924–2011)

J. Przysławski MORE

Analiza porównawcza zawartości wybranych biopierwiast¬ków w ziołach o właściwościach leczniczych i przyprawowych

B. Ulewicz-Magulska, M. Wesołowski MORE

Ocena zawartości cynku i miedzi w roślinnych surowcach leczniczych za pomocą woltamperometrii inwersyjnej

B. Suchacz, M. Wesołowski MORE

Ocena zanieczyszczenia niklem pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) z terenu województwa śląskiego

D. Wiechuła, K. Loska, W. Jonderko MORE

Ocena wiedzy rodziców w zakresie obecności prebiotyków i probiotyków w mleku modyfikowanym

K. Bielecka, M. Piecyk MORE

Spożycie napojów funkcjonalnych w grupie młodzieży z regionu Podkarpacia

E. Błaszczyk, B. Piórecka, P. Jagiesli, M. Schlegel-Zawadzka MORE

Ocena sposobu żywienia dziewcząt 16–18-letnich z Wrocławia i okolic w aspekcie zagrożenia chorobami żywieniowo zależnymi. Cz. I. Składniki podstawowe

E. Piotrowska, J. Mikołajczak, J. Biernat, A. Żechałko-Czajkowska MORE

Ocena sposobu żywienia dziewcząt 16–18-letnich z Wrocławia i okolic w aspekcie zagrożenia chorobami żywieniowo zależnymi. Cz. II. Witaminy i składniki mineralne

E. Piotrowska, J. Mikołajczak, J. Biernat, A. Żechałko-Czajkowska MORE

Zawartość związków przeciwutleniających w wybranych warzywach kapustnych

A. Czech, E. Rusinek MORE

Badanie składników odżywczych wybranych gatunków alg morskich

A. Karmańska, K. Kowalczyk, A. Wędzisz MORE

Charakterystyka wybranych sortymentów zbóż śniadaniowych dostępnych na rynku polskim i brytyjskim

E. Sykut-Domańska MORE

Wpływ warunków agrotechnicznych na zawartość wybranych składników pokarmowych w płatkach i otrębach nowych odmian pszenicy ozimej

J. Pieczyńska, A. Sowa, H. Grajeta, J. Biernat MORE

Ocena zawartości kadmu i ołowiu w pieczywie diete¬tycznym, płatkach śniadaniowych, kaszach i ryżu

A. Kot, St. Zaręba, L. Wyszogrodzka-Koma MORE

Zawartość metali ciężkich w wybranych produktach spożywczych województwa podkarpackiego

P. Duma, M. Pawłos, M. Rudy MORE

Wpływ procesu kwaszenia ogórków i ich przechowywania na zawartość histaminy

B. Czerniejewska-Surma, O. Surma, D. Plust, G. Bienkiewicz MORE

Występowanie wolnych amin biogennych: histaminy, tyraminy, putrescyny i kadaweryny w owocach i warzywach oraz ich produktach

H. Gawarska, D. Sawilska-Rautenstrauch, H. Ścieżyńska, M. Minorczyk, J. Postupolski MORE

Zawartość i biodostępność wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, manganu i cynku w komercyjnie dostępnych krajowych miodach pszczelich

H. Stecka, K. Gręda, P. Pohl MORE

Wybrane aspekty wartości odżywczej tłuszczów stołowych o obniżonej kaloryczności

K. Rolf, E. Wierzbicka, B. Pietruszka MORE

Zawartość niklu i chromu w częściach jadalnych wybranych warzyw mineralizowanych dwiema metodami

M. Bosiacki, J. Roszyk MORE

Badanie składu chemicznego płatków musli

A. Sobota, Z. Rzedzicki, M. Sobieraj MORE

Zawartośc litu w wodach mineralnych i źródlanych

M. Długaszek, J. Połeć MORE

Kwas foliowy – rola w metabolizmie komórki

T. Laskowska-Klita, M. Chełchowska, J. Ambroszkiewicz, J. Gajewska MORE

Suplementy diety jako dodatkowe źródło kwasu foliowego

E. Sicińska, M. Wasik MORE

Zawartość fenolokwasów w próbkach żywności

C. Pieszko, A. Orzoł MORE

Badanie właściwości przeciwutleniających metylo¬eugenolu

U. Skolimowska, J. Skolimowskai, A. Wędzisz MORE

Olej palmowy – tańsza i zdrowsza alternatywa

M. Kowalska, M. Aljewicz, E. Mroczek, G. Cichosz MORE

Kwasy tłuszczowe izomerii trans w diecie człowieka

G. Cichosz, H. Czeczot MORE

Mleczne napoje fermentowane w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym

J. Stankiewicz, M. Lange MORE

Wybrane elementy stylu życia wpływające na stan zdrowia młodzieży

A. Broniecka, J. Wyka MORE

Żywność genetycznie modyfikowana a postawy konsumentów

M. Kramkowska, T. Grzelak, K. Czyżewska MORE

Jakość obsługi konsumenta w obiektach gastromicznych w opinii konsumentów

E. Cieślik, A. Kościej, E. Domider, A. Siembida, K. Dereń, A. Gębusia MORE

Redukcja zawartości akrylamidu w produktach spożywczych

D. Rachwał, E. Nebesny MORE

Cytotoksyczność i genotoksyczność dimerów etoksyquinu

A. Augustyniak, A. Niezgoda, J. Skolimowski, R. Kontek, A. Błaszczyk MORE

Ocena wybranych markerów neurotoksyczności u pracowników laboratorium narażonych zawodowo na czynniki chemiczne

B. Szymańska, Z. Marchewka, A. Długosz MORE

Prof. dr hab. n. farm. Lech Piekarski (1925–2012)

R. Olędzka MORE

Niedozwolone stosowanie barwników w żywności na rynku europejskim w latach 2005–2010 na podstawie raportów RASFF

K. Kozłowska, M. Jeruszka-Bielak, L. Piwowarczyk, A. Brzozowska MORE

Resweratrol – aktualny stan wiedzy

J. Przysławski, M. Dzięcioł MORE

Dietetyczne znaczenie olejów roślinnych

P. Zagrodzki, A. Starek MORE

Ocena poziomu spożycia wybranych witamin wśród młodzieży akademickiej miasta Poznania na tle wyników innych badań

J. Przysławski, I. Bolesławska, A. Kaźmierczak MORE

Ocena zawartości tłuszczu w dietach studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego

E. Głodek, M. Gil, M. Rudy MORE

Ocena spożycia białka w całodziennych racjach pokarmowych studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego

M. Gil, E. Głodek MORE

Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych studentek Uniwersytetu Rzeszowskiego o różnym poziomie wartości energetycznej

E. Głodek, M. Gil MORE

Ocena sposobu żywienia 50-letnich mieszkańców Wrocławia w latach 2002–2007

R. Ilow, B. Regulska-Ilow, D. Różańska, J. Biernat, A. Kowalisko MORE

Porównanie sposobu żywienia i wybranych elementów stylu życia konsumentów barów Green Way z konsumentami sieci barów McDonald’s na terenie Warszawy

S. Pietrak, M. Rembiałkowska MORE

Aktywność przeciwutleniająca wybranych leków galenowych sporządzonych z dziurawca zwyczajnego (Hypericum perforatum L.) z dodatkiem miodu

A. Telesiński, M. Grzeszczuk, J. Pobłocki, J. Jankowski, D. Jadczak, H. Zakrzewska MORE

Fizyko-chemiczne parametry wybranych miodów gryczanych dostępnych na rynku polskim

E. Majewska, J. Kowalska, B. Owerko MORE

Występowanie 5-hydroksymetylo-2-furfuralu (HMF) w wybranych produktach spożywczych dostępnych na rynku polskim

S. Kowalski, M. Łukasiewicz MORE

Wpływ warunków przechowywania na zawartość witaminy C i karotenoidów w żółtej papryce konserwowej

J. Cieślewicz, A. Grzelakowska MORE

Specjacja metali śladowych w wodach mineralnych

R. Świetlik, I. Malik MORE

Analiza poziomu zanieczyszczeń WWA w wybranych wyrobach mięsnych poddanych przemysłowym warunkom wędzenia

M.S. Kubiak MORE

Skład chemiczny i wartość odżywcza Buna shimeji – Hypsizygus tessalatus i Soplówki jeżowatej – Hericium erinaceus

A. Karmańska MORE

Sprawozdanie z XXII Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego

K. Pawłowska-Góral MORE

żywienie - aktywnośc fizyczna - promocja zdrowia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym

II Krajowa Konferencja Naukowa MORE